Передплата 2024 «Добре здоров’я»

МЗС Польщі відповіло Росії на звинувачення в демонтажі радянських пам'ятників

  • 19.07.2017, 20:59
  • 1 449

Метою закону не є боротьба з радянськими пам'ятниками на кладовищах, де поховані радянські солдати, а запобігання популяризації тоталітаризму у публічних місцях на території країни.

На цьому наголосило польське зовнішньополітичне відомство, реагуючи на закиди з боку МЗС Росії, повідомляє РАР.

“Метою цього закону є запобігання прославлянню символіки тоталітаризму, жертвами якого є мільйони поляків, росіян, українців і представники інших національностей”, - йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

В МЗС Польщі поінформували, що з прикрістю спостерігають за участю речниці МЗС Росії Марії Захарової у “кампанії з дискредитації доброго імені Польщі” поряд з діями, що останнім часом чинять міністерство оборони і міністерство культури РФ, які “прагнуть перекрутити історичні факти, які визнані також і російськими дослідниками”.

Як інформувало агентство, МЗС Росії обурилося через закон, який 17 липня підписав президент Польщі Анджей Дуда, що передбачає знесення радянських пам'ятників. Речниця МЗС Росії Марія Захарова підкреслила, що Москва не залишить ці дії Польщі “без реакції”.

Відповідні зміни передбачають усунення пам'ятників, обелісків, меморіальних таблиць, пам'ятних знаків, курганів, колон тощо, які прославляють тоталітарний комуністичний режим. Водночас закон не стосуватиметься пам'ятників чи комуністичних символів, які не виставлені на показ у громадських місцях. Йдеться, зокрема, про кладовища, де поховані радянські солдати. Крім того, закон не розповсюджується на використання комуністичних символів у артистичній, освітній, науковій чи колекціонерській діяльності, тобто сферах, де не відбувається пропагування символів комуністичного тоталітаризму.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини