Передплата 2024 «Добрий господар»

Сніг на голову... У липні!

  • 18.07.2017, 11:04
  • 2 423

Загартованих гірським життям жителів карпатських сіл, здавалось би, нічим не здивуєш. Особливо погодними умовами. Вони звикли і до заморозків наприкінці травня, і до перших снігопадів у вересні... Але сніг у липні навіть для них – шок!

Сніг на голову... У липні!
Сніг на голову... У липні!

Минулої суботи більшість селян з Ялинкуватого та Волосянки були на чорницях. Як розповіла кореспонденту “ВЗ” жителька Ялинкуватого пані Ярина, вона з донькою прокинулась о четвертій ранку і вже о пів на п’яту були у лісі, що біля села, та “чесали” (збирали спеціальними саморобними гребінками) чорничні галявини. Хоч чорниці цього року вродили не надто рясно через приморозки у травні (цвіт на багатьох кущах померз), але попід ліс ягід, як кажуть місцеві, доста. Заготівельники цього року приймають афини за добру ціну — якщо торік за кілограм ягід давали 18, максимум 20 гривень, то цього року купують за 30 гривень (1 кг — приблизно півтора літра). За півдня пані Ярина з донькою примудряються зібрати 30 кг. Відтак поклали у кишені 900 грн. У селі заробити такі гроші можна хіба що на чорницях та білих грибах! Але, на жаль, сезон ягід короткий, а конкуренція — шалена.

Тож до години третьої, каже пані Ярина, збирали ягоди, не розгинаючи спини, і вже, було, зібралися “домів”, як вмить потемніло, похолодало, зірвався шалений вітер, а небо почало “розривати” від грому та блискавок. Думали, де ховатися від зливи, а з неба посипався град розміром з куряче яйце зі... снігом. “Скільки живу, такого ще не бачила! - розповідає пані Ярина. - Тривав цей жах недовго, але страху натерпілися...”.

В Ялинкувате кореспондент “ВЗ” приїхала буквально через півгодини після цієї аномалії. Вже розпогодилося, навіть сонечко з’явилося, але на зеленій траві у лісі ще лежав сніг (на фото). Як бачимо, казка про 12 місяців, коли зимові місяці міняються місцями з літніми, стала реальністю! Якби сама не побачила це “казкове” явище на власні очі, бігме, не повірила б…

Фото автора

С. Ялинкувате, Сколівський район

Схожі новини