Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні зросла підтримка введення миротворців на Донбас – опитування

  • 17.07.2017, 13:59
  • 875

На питання про те, якою має бути політика України стосовно непідконтрольних територій, 23% опитаних відповіли, що слід офіційно визнати ОРДЛО окупованими і припинити будь-які контакти.

Більшість українців (60%) підтримують введення на Донбас міжнародних миротворчих сил, про що свідчать результати соціологічного дослідження Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова.

Негативно до такої ідеї ставиться 21% респондентів, 19% - не визначилися з відповіддю.

Згідно з раніше проведеними опитуваннями, введення миротворців на Донбас в травні 2016 року підтримували 58% українців, в жовтні 2015 - 53%.

Найвища підтримка цієї ідеї - в центрі і на заході України (67%), найнижча - на півдні (36%). На сході країни 55% респондентів позитивно ставляться до введення миротворців.

Відповідаючи на питання про політичне майбутнє "ДНР/ЛНР", 55% українців вважають, що ці території повинні залишитися в складі України на тих же умовах, що і раніше, кожен п'ятий респондент бачить їх частиною України, але більш незалежними від Києва. Разом з тим 7% бачать їх в майбутньому незалежними державами, а 2% - в складі РФ.

На питання про те, якою має бути політика України стосовно непідконтрольних територій, 23% опитаних відповіли, що слід офіційно визнати ОРДЛО окупованими і припинити будь-які контакти з цими територіями, в тому числі переміщення людей.

У той же час 22% респондентів сказали, що необхідно тримати економічну блокаду, але зберігати гуманітарні відносини. Така ж кількість українців вважає, що слід дозволити торгівлю критично важливими товарами, максимально підтримувати гуманітарні зв'язки з ОРДЛО, 15% опитаних вважають, що слід прагнути до максимального розвитку зв'язків з непідконтрольними територіями.

Крім того, 55% українців вважають, що слід посилити контроль за перетином лінії розмежування, 69% виступають за посилення контролю над здійсненням виплат внутрішньо переміщеним особам, щоб уникнути зловживань.

Приблизно порівну розділилися прихильники (38%) і противники (40%) спрощення режиму перетину лінії розмежування і отримання перепусток.

Разом з тим 33% опитаних виступають за зняття обмежень на соціальні та пенсійні виплати українцям, які проживають на непідконтрольною території, 42% - не підтримують таку ідею. Чверть респондентів не визначилися з відповіддю на таке питання.

Відповідаючи на питання про рішення, які слід прийняти для досягнення миру на Донбасі, опитані вказали, що слід примусити Росію припинити втручання в конфлікт через міжнародний тиск і посилення санкцій (38%). Для цього слід успішно відновлювати нормальне життя на підконтрольних Україні територіях Донбасу (28%), військовою силою відновлювати контроль над територіями "ДНР/ЛНР" (14%), надати їм особливий статус в межах України (12%), провести там законні вибори (12%).

Дослідження було проведене 9-13 червня. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах, за винятком Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Джерело: Український тиждень

Схожі новини