Передплата 2024 ВЗ

Садовий:«За безпеку львів’ян треба платити, але, безперечно, будемо контролювати»

  • 13.07.2017, 13:51
  • 916

Міський голова Львова Андрій Садовий сьогодні на сесії Львівської обласної ради прокоментував співпрацю міста та області у питанні вивезення ТПВ.

«Ми вчора мали спільну зустріч з керівниками фракцій міської і обласної ради, ми проговорили програму, яка сьогодні проголосована обласною радою, дали свої зауваження, думаю, що колеги їх врахують. В цілому, я вважаю, що ми повинні показати приклад для всієї України, як правильно поводитись з побутовими відходами і збудувати якісний, сучасний комплекс з переробки побутових відходів, зробити якісну рекультивацію нашого полігону в Грибовичах і навести лад з усіма полігонами, які є у межах області, бо там роботи багато. Ми на сесії міської ради прийняли відповідну ухвалу, якою ми передаємо області великі кошти — протягом двох років 600 млн грн. Ми розуміємо, що за безпеку львів’ян треба платити, але, безперечно, ми будемо контролювати, бо це є гроші громади міста Львова. Я хочу надіятись на порядність людей, які будуть ці кошти розділяти і використовувати.

Меморандум включений у цю суму. В рамках минулого року ми використали орієнтовно до 140 мнл грн — це компенсація на вивезення, це кошти, які йшли як субвенції. Та сума, яка є проголосована, є завелика, але платимо щомісяця. Ми будемо отримувати від області документи, на що ці кошти були використані, будемо це акцептувати і будемо робити наступні платежі. Ми не можемо бюджетом міста Львова вирішити усі проблеми області, бо таких питань є багато на території міста. Але важливо, щоб між депутатським корпусом міської ради і обласної ради була комунікація. Я бачу, що нас системно пробували сварити, це недопустимо, якщо не буде єдності між міською та обласною владою — про яку єдність можна говорити в Україні?

В цьому році ми передбачаємо 150 млн грн, в цю суму включені кошти, які мають йти по Меморандуму, їх, на мою думку, є забагато. Але ми це прописали, будемо рахувати кожну гривню і контролювати.

Міська рада залишає за собою весь комплекс робіт, який пов’язаний з будівництвом нового, сучасного заводу з глибинної переробки відходів, рекультивацію полігону в Грибовичах, і поводження з ТПВ — це сортування, це велика кампанія, яку треба проводити серед львів’ян. Фірми, які працюють сьогодні, думаю, вони будуть далі працювати. Я категоричний противник, щоб їх викидали чи змінювали. Вони цей рік витримали гідно. Те, що область зробить сьогодні, це, фактично, відкриє можливість, щоб на полігони в області вивозити відходи. Думаю, що буде виконано рішення комісії з надзвичайних ситуацій щодо створення резервного санітарного полігону. Всі розуміють, що ті райони області, які раніше користувались полігоном у Грибовичах, сьогодні у складній ситуації, їм треба мати гарантовану можливість вивозити відходи. Треба думати про всю область.

Щодо «Львівспецкомунтранс», те, що стосується всього комплексу вивезення сміття, машини, обладнання, техніка — ми прийняли рішення передати області, але комунікація в нас з обласною радою і адміністрацією.

Ми відповідальні за кожне слово, яке ми озвучуємо, ми готові надати підтвердження на кожен об’єм, який озвучується. Мені вигідно, щоб була об’єктивна, правдива інформація. Можемо показати ті майданчики, де є складна ситуація. Поїдьте, будь ласка, на перевантажувальну станцію — там критично багато відходів. Їх просто вивезли на перевантажувальну станцію і там скинули. А куди потім їх вивозити? Без полігонів в рамках України буде дуже важко. Сьогодні з того всього сміття, яке продукує Львів, область забирає орієнтовно 30%, 70% перевізники вивозять на полігони в інші області нашої держави і за це ми компенсовуємо. Область сьогодні не готова. І кошти, які ми передбачали по Меморандуму, дають можливість навести лад на полігонах області, розширити їхні можливості, щоб можна було в результаті повністю покрити потребу, яка продукується Львовом і тими районами, які сьогодні потерпають. Тільки злагоджена робота.

Дай Бог, щоб через 2-4 роки ми вийшли на перші серйозні результати по сортуванню. Це складний процес. Навіть в мерії в мене у приймальні є контейнери, де роздільно можна сортувати — папір, пластик і скло. Такі контейнери мають бути у всіх офісах у Львові. Якщо говорити про баки, то органіка, пластик мають бути окремо, скло окремо, але ми не можемо змусити мешканця це робити. Це має бути переконання, велика просвітницька робота. Це робота на довгий період. В Німеччині просто штрафують, якщо ти не правильно викинув. Ми не маємо такої можливості і люди бідні.

Щойно мав розмову з Послом Австрії в Україні. Ми говорили про програму Zero Waste, про необхідність залучення експертів, в тому числі з Австрії, які б нам допомагали це впроваджувати у життя.

Ми сьогодні ментально щодо поводження з ТПВ заходимось у різниці 40-50 років з іншими країнами Європейського Союзу. В Україні це ніколи не було пріоритетом. В Україні навіть нема Програми поводження з ТПВ. 96% всіх відходів йдуть на полігони. Нема такого ніде, в жодній країні світу. Ми відстали. Тому ми повинні як Львів, як область показати приклад. Це титанічна праця, яка передбачає спільні дії. Я не хочу критикувати. Я прийшов до депутатів обласної ради, щоб налаштувати їх на конструктивну роботу. Інших варіантів нема», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Схожі новини