Передплата 2024 «Добра кухня»

«У нас немає у штаті лікаря-нарколога, немає токсикологічної лабораторії»

  • 12.07.2017, 19:51
  • 1 785

Кабінет оглядів на стан сп’яніння, що на вул. Науковій, після скандалу з п’яною чиновницею ліквідували. Хто тепер робитиме перевірки?

“У зв’язку зі змінами у структурі медичного центру кабінет оглядів на стан сп’яніння ліквідовано”. Про це у відповіді на запит журналіста “ВЗ” щодо результату службової перевірки у наркодиспансері, що на вул.Науковій, повідомив департамент охорони здоров’я ЛОДА.

Нагадаємо, скандал виник після того, як голову Жовківської районної державної адміністрації Надію Щур патрульні затримали із підозрою на алкогольне сп’яніння. Чиновниця святкувала новорічний корпоратив, а після цього сіла за кермо. Проходити тест на алкоголь на місці відмовилась. У наркодиспансері результати аналізів... сфальсифікували. За махінації звільнили з посад двох лікарів. Після службової перевірки кабінет оглядів на стан сп’яніння закрили.

Відтепер функції наркодиспансеру має виконувати Комунальна міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, що на вул. Миколайчука (колишня вул.Топольна), та Комунальна 8-ма міська клінічна лікарня, що на вул.Навроцького, 23. Так вирішили обласні чиновники, які відповідають за медичну галузь. До такого нововведення є багато запитань. Чи зможуть патрульні у будь-який час дня і ночі привезти до лікарні тих, кого підозрюють в алкогольному чи наркотичному сп’янінні? Чи є у цих медичних закладах відповідне обладнання для проведення аналізів?

Директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак на уточнюючі запитання, які я їй поставила, відповідала агресивно... “Якщо лікарі не хочуть робити те, що мають робити за нормативними документами, то це питання не до нас! - заявила чиновниця. - А до того, хто керує лікарнями у Львові, Турці чи Яворові... Ми керуємо обласними закладами охорони здоров’я, і то формально. Бо вони у власності обласної ради. Але є документи, згідно з якими розписано, що це обстеження проводиться у територіальних закладах охорони здоров’я”.

Головний лікар Комунальної 8-ї міської клінічної лікарні Василь Обаранець розповів журналісту “ВЗ”, що це питання до кінця не врегульоване. “Визначити стан наркотичного чи іншого сп’яніння може тільки лікар-нарколог, сертифікований фахівець, - каже головний лікар. - Наказом департаменту охорони здоров’я ЛОДА цей обов’язок поклали на нас та на лікарню швидкої медичної допомоги. У штатному розписі нашої лікарні посади лікаря-нарколога немає. У нас немає і токсикологічної лабораторії. Аналізи відправляємо у лікарню швидкої медичної допомоги. Результати отримуємо через три дні. У патрульних є чіткі інструкції, результат аналізів має бути через дві години”.

“Уявіть собі, - веде далі Василь Обаранець. - Приїжджають патрульні, а у мене уся бригада — в операційній. Рятують людей після масової ДТП. Ця функція не властива для нас... Очевидно, у Львові має бути створена окрема структура, яка б проводила такі перевірки. Медикам з лікарні швидкої медичної допомоги легше, вони мають цілодобове приймальне відділення”.

А тим часом...

Львівська міська рада від коментарів відмовилася. Директор департаменту з гуманітарних питань ЛМР Галина Слічна сказала, що установа на вул.Науковій не є міською. Тому коментувати ситуацію, яка склалася навколо цієї установи, не буде.