Передплата 2024 «Добрий господар»

"Слід покласти край цирку з недоторканністю й забрати її у всіх депутатів" - Юрій Левченко

  • 11.07.2017, 21:00
  • 1 362

Водночас Юрій Левченко розповів, як має діяти Верховна Рада, аби нарешті розв'язати проблему.

Останнім часом говорять виключно про шістьох негідників, із яких однозначно потрібно зняти недоторканність та яких варто посадити. Однак мовчать про корінь проблеми. У статті 80 Конституції України зазначено зокрема, що без згоди Верховної Ради України народні депутати не можуть бути притягнені до відповідальності, затримані чи заарештовані. І доки є ця норма в Конституції — жодного заможного народного депутата не посадять, тому що вони завжди встигнуть втекти до останнього голосування щодо дозволу їхнього арешту. Відповідно, Конституцію треба змінювати. Про це 11 липня 2017 року під час брифінгу в парламенті заявив народний депутат від ВО "Свобода" Юрій Левченко.

Націоналіст наголосив, що зараз відбувається маніпуляція цим питанням. Як зауважив свободівець, іще з січня 2015 року в парламенті лежить законопроект президента, який мав скасувати згадану статтю Конституції та водночас кілька статей щодо суддівської недоторканності. Однак, після того, як цей документ було направлено на розгляд Конституційного Суду, до Основного Закону було внесено зміни. Й відповідно законопроект пропонує скасовувати те, чого в Конституції вже немає, а тому не може бути проголосований остаточно.

Водночас Юрій Левченко розповів, як має діяти Верховна Рада, аби нарешті розв'язати проблему.

"Треба зібрати 150 підписів під новим законопроектом про зняття депутатської недоторканності. Цей документ має стосуватися саме цього й нічого іншого, аби не було ніяких маніпуляцій. Ми маємо зареєструвати цей документ, а громада — примусити Верховну Раду проголосувати за нього. А якщо парламент його не підтримує, то буде поіменно видно тих, хто не проголосував.

Тому "Свобода" як та сила, що послідовно виступає за зняття депутатської недоторканності, ще в березні розпочала збір підписів під моїм законопроектом. До речі, я взяв слово в слово законопроект президента, що став неактуальним через статті про суддівську недоторканність, у частині про депутатську недоторканність, аби депутати з БПП не відмовлялися його підписувати. Станом на сьогодні вдалося зібрати 83 підписи, залишилося зібрати 67.

Я формую списки депутатів: які погодилися підписувати законопроект і які відмовилися. Будемо їх оприлюднювати в Інтернеті — і нехай народ бачить: хто каже правду, а хто бреше. Маємо нарешті покласти край із цирком навколо депутатської недоторканності. Тому закликаю всіх українців за цим слідкувати і примусити депутатів ухвалити відповідне рішення", — зазначив парламентар.

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини