Передплата 2024 «Добрий господар»

В’язням слідчих ізоляторів на Львівщині бракує хліба

  • 07.07.2017, 18:57
  • 1 126

У ізоляторах тимчасового тримання на Львівщині масово порушують права в’язнів на належні умови утримання.

Про це повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

Органи прокуратури Львівської області перевірили додержання вимог законодавства щодо забезпечення конституційних прав ув’язнених та затриманих, організації їх матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення, дотримання режимних вимог в ізоляторах тимчасового тримання Головного управління Національної поліції у Львівській області (далі — ІТТ) та з’ясування стану усунення раніше виявлених порушень.

Перевіркою встановлено, що в ІТТ Львівської області, незважаючи на внесення у поточному році органами прокуратури 14 документів реагування, продовжують допускатися в їх роботі порушення вимог чинного законодавства. При цьому, посадовими особами спеціальних установ поліції вживаються недостатні заходи для їх усунення.

Так, виявлено факти не забезпечення в повній мірі ув’язнених хлібом чи хлібобулочними виробами, що підтвердили в’язні під час їх опитування. Лише після втручання прокуратури області дане порушення усунуто. При цьому, керівництву Нацполіції області вказано на необхідність належного забезпечення в’язнів харчуванням.

В’язні в камерах не достатньо забезпечені постільними речами, необхідною кількістю столових наборів (посуду) для вживання їжі.

Продовжують мати місце і порушення щодо організації належної санітарної обробки в’язнів. В переважній більшості ІТТ не обладнано кімнати медичного огляду та медичні ізолятори, не облаштовано санітарні пропускники із дезінфекційними камерами, що виключає можливість проходження комплексної санітарної обробки осіб перед поміщенням їх у камери. Також не дотримується протиепідемічний та дезінфекційний режими в установах.

Крім цього, в ІТТ не облаштовано кімнати для побачень, що призводить до порушення законних прав осіб на побачення з родичами, захисниками або іншими особами.

Продовжують мати місце порушення щодо належного огляду та перевірки передач ув’язненим. Тривалий період часу не усуваються порушення щодо функціонування справних технічних засобів нагляду та контролю. Водночас, порушуються встановлені вимоги норм пожежної безпеки.

У ході перевірки виявлено й інші порушення конституційних прав в’язнів.

За результатами перевірок, на усунення виявлених порушень, прокуратурою області внесено ряд вказівок керівництву Головного управління Національної поліції у Львівській області, які наразі перебувають на розгляді.

За повідомленнями буде організовано перевірки та за наявності підстав вживатимуться заходи до поновлення порушених прав в’язнів.

Схожі новини