Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У таборі покажемо реальний світ»

  • 07.07.2017, 11:00
  • 912

Підліткам пропонують провести тиждень без планшетів.

«У таборі покажемо реальний світ»
«У таборі покажемо реальний світ»

Батькам знайома ситуація: з початком канікул дитина, замість гасати на свіжому повітрі, цілими днями сидить вдома на дивані, бавлячись у планшеті чи смартфоні. Навіть із друзями, що живуть по сусідству, спілкується через ґаджет...

Альтернативу забавкам в Інтернеті запропонували активісти громадської організації «Центр просвітництва та розвитку людини». Спільно із фахівцями Львівського держуніверситету внутрішніх справ вони організували наметовий табір для підлітків віком 14-16 років під гаслом «Тиждень без планшета». Пріоритет, кажуть організатори, надають мешканцям сіл, дітям учасників АТО та переселеним із тимчасово окупованих територій. Упродовж семи днів (робота табору стартує 17 липня) учасники перебуватимуть на території навчально-тренувального комплексу «Верещиця», серед мальовничої природи.

«Ми зробили акцент на налагодженні діалогу між внутрішньо переселеними та місцевими дітьми, — розповідає «ВЗ» голова ГО «Центр просвітництва та розвитку людини» Наталія Проць. — Під час планування формату табору нам допомогли фахівці Львівського держуніверситету внутрішніх справ, запропонувавши заходи, які досить складно організувати: табір відбуватиметься на території полігона. Підлітків навчатимуть поводитися зі зброєю, навчать основ виживання, надання першої медичної допомоги. Із дітьми займатиметься патрульна поліція, яка навчатиме правил безпеки дорожнього руху. Будуть кінні прогулянки, пейнтбол, екскурсії до Львова та до заповіднику «Розточчя». За тиждень «без ґаджетів» юнаки та юнки зможуть покращити свої знання англійської, адже матимуть змогу поспілкуватися із носієм цієї мови, волонтером Корпусу Миру.

Участь у таборі зможуть взяти півсотні підлітків із Львівської області. Наразі зголосилися близько сорока. Аби долучитися до проекту, слід звернутися до активістів ГО «Центр просвітництва та розвитку людини» за контактами, що вказані на сайті організації. Підлітки мають підготувати мотиваційного листа, надати дозвіл від батьків та медичну довідку. Участь у таборі безкоштовна. Планшети, звісно, слід залишити вдома. А ось телефони «під заборону» не потраплять.

«Однозначно стверджувати, що ґаджет — це добре чи погано, не можна. Усе залежить від того, як не лише дитина, а й дорослий, його використовує, — розповів «ВЗ» завідувач відділення психологічного забезпечення Львівського держуніверситету внутрішніх справ Павло Чайка. — Добре, коли людина вміло володіє сучасною технікою, і, навпаки, вкрай погано, коли ґаджет володіє людиною. Якщо ми використовуємо планшети чи смартфони для самоосвіти, спілкування, вдосконалення, — це добре. А ось коли ґаджет заміняє собою спілкування — вже зле. У таборі покажемо реальний світ, — щоб у них не було часу та бажання сідати за комп’ютер».

Психолог каже, проблема залежності дітей від ґаджетів здебільшого спричинена… їхніми батьками. Їм зручно, коли маля годинами сидить і переглядає мульт­фільми чи бавиться в ігри. «Але це лише тимчасова зручність, яка призводить до певних емоційних розладів та проблем у дитини, — застерігає Павло Чайка. — Батькам слід цікавитися, що саме дитина робить за планшетом. Проблема «Синього кита» та подібних груп досі залишається актуальною. Потрібно знати, що дитині подобається і що її захоплює, тож ідеально було б, якби хобі та уподобання дитини поділяли та підтримували батьки».

Схожі новини