Передплата 2024 ВЗ

НБУ погіршив прогноз зростання ВВП

  • 06.07.2017, 19:20
  • 821

За оцінками Національного банку, до кінця року українська економіка зросте на 1,6%. Раніше НБУ очікував, що український ВВП має зрости на 1,9%.

У Нацбанку пояснюють це "переглядом оцінок урожаю зернових".

Крім того, на думку експертів Нацбанку, у другому півріччі збережуться низькі показники у галузях, найбільш вразливих до "блокади" Донбасу - це гірничо-металургійний комплекс, енергетика, транспорт.

Ключовим фактором того, що у наступні місяці прогноз не погіршиться, у НБУ називають подальшу співпрацю з МВФ, який "залишається важливим джерелом поповнення міжнародних резервів країни".

У Нацбанку очікують, що до кінця року від МВФ може надійти близько 2 млрд доларів. Нині валютні резерви країни становлять 18 млрд доларів.

При цьому стабільний валютний курс був одним із небагатьох факторів, які стримували інфляцію. А от зростання цін, особливо на харчі, навпаки, підштовхувало інфляцію вгору.

"Підвищення цін на м'ясні та молочні продукти на світовому ринку активізувало експорт вітчизняної продукції, в результаті чого її пропозиція на внутрішньому ринку скоротилася, - пояснюють у НБУ. - А втрата частини врожаю внаслідок весняних заморозків і збільшення пропозиції дорожчої імпортованої продукції відобразилися на внутрішніх цінах на овочі та фрукти".

Відтак, прискорення загальної інфляції до 13,5% у травні та приблизно до 15% у червні дещо перевищило попередні очікування, - визнають у Нацбанку.

Схожі новини