Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

М'ясо переступило стогривневий рубіж

  • 05.07.2017, 20:20
  • 1 280

Нині, аби придбати кілограм продукту, доведеться витратити не менше 95-130 гривень

Україна — країна, гідно жити в якій можна маючи середній дохід, а ще краще високий. Якщо ж мова йде про зарплати та пенсії пересічних громадян, то цієї мізерної суми вистачає хіба що, аби вижити. І зрушень для них у позитивному напрямку не видно.

Європейський шлях розвитку, який так активно пропагують нині, обіцяючи безхмарне майбутнє, проявляється лише у зрівнянні цін з європейськими, а все інше так і залишається на тому ж рівні. Та навряд чи європейці живуть за мінімальну зарплатню майже 110 євро, а точніше, якщо вирахувати податки, 85 євро, і купують м’ясо при цьому по 4 євро. Та про це чомусь не говорить ніхто. Мовляв, купували, та й надалі купуватимуть, а кому не вистачає — то вже їхні проблеми.

Люди такою ситуацією обурені, адже продукти харчування не мають бути основною статтею витрат у сімейному бюджеті.

- Нас у родині всього троє: ми з чоловіком та донька. Не скажу, що їмо багато, навіть помірно. Та не хочеться їсти тільки каші та макарони, хоч два-три рази на тиждень готуємо щось м’ясне, наприклад відбивні чи котлети тощо. Та зараз купити тих кілька кілограмів м’яса — нереально, - обурюється чернівчанка Олександра Бараненко. — Останній раз купувала кілограм яловичого гуляшу по 120 гривень, півтора кілограма філе свинини — ще 173 гривні, два кілограми курячих стегон — 120 кг та півтора кілограма свинячого фаршу за 120 гривень. В сумі маємо 533 гривні, ще два роки тому усе це обійшлося б у 423 гривні, тобто на 110 гривень, або на 20,6% менше. І це при тому, що доходи рік у рік дедалі зменшуються. То що ж, скоро взагалі на одній картоплі жити доведеться?

Та якщо вірити експертам, ріст цін ще не досяг свого піку, а отже скоро навіть ті, хто ще десь-колись і купував м’ясо, тепер хіба що споглядатиме його на вітрині, як музейний експонат. Натомість влада таким станом справ не надто переймається, обіцяючи чимраз нові блага, а головне, що люди й надалі легко на них купуються.

Джерело. Погляд