Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рада НБУ визнала недостатньою роботу правління щодо нагляду за ПриватБанком

  • 05.07.2017, 15:39
  • 635

Запізнілі дії правління Національного банку не сприяли прийняттю своєчасних заходів щодо стабілізації ситуації і мінімізації фінансових втрат.

Рада Національного банку України (НБУ) підтвердила слабку роботу правління НБУ щодо забезпечення нагляду за діяльністю ПриватБанку, націоналізованого у 2016 році. Про це йдеться у рішенні ради НБУ.

"Запізнілі дії правління Національного банку не сприяли вжиттю своєчасних заходів щодо стабілізації ситуації та мінімізації фінансових втрат", - йдеться у повідомленні.

Рада нагадує, що для поповнення капіталу ПриватБанку держава вже витратила еквівалент майже 5% ВВП, а з урахуванням ухваленого в другій половині червня рішення про додаткову капіталізацію на 38,5 млрд грн зазначені витрати можуть зрости до близько 7% ВВП.

Рада НБУ також зазначає, що в результаті націоналізації ПриватБанку частка держави у банківському секторі України перевищила половину цього сектора, зокрема, за чистими активами - 56%, за депозитами населення - 62%.

"Преважаюча частка держави в банківському сегменті наразі є одним з основних системних ризиків фінансової системи України", - констатує рада. Він закликав уряд і правління Нацбанку до якнайшвидшого оновлення стратегії реформування держбанків, яка має лягти в основу нових бізнес-моделей держбанків.

Нагадаємо, 3 липня Нацбанк розпочав примусове стягнення боргів за кредитами екс-власників ПриватБанку, а Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо колишніх власників Приватбанку (Київ) за доведення фінустанови до неплатоспроможності.

Раніше Міністерство фінансів України опублікувало лист, який 16 грудня 2016 року колишні власники ПриватБанку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов надіслали уряду з проханням здійснити придбання державою акцій банку й ухвалити позитивне рішення щодо його подальшої капіталізації для уникнення банкрутства.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року Кабмін підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід Приватбанк у стовідсоткову державну власність. Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що після повної стабілізації Приватбанк буде проданий.

Український тиждень.

Схожі новини