Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ЗМІ показали, як Московський патріархат убиває Києво-Печерську лавру

  • 05.07.2017, 11:57
  • 1 392

Незважаючи на те, що Києво-Печерська лавра включена в перелік об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО, Українська православна церква Московського патріархату продовжує системно проводити будівництво в охоронній зоні без узгодження з Міністерством культури.

Про це йдеться в сюжеті "5 каналу".

Як зазначається в матеріалі, в українському товаристві охорони пам'яток історії та культури б'ють на сполох у першу чергу через зведення нових будівель.

Так, за словами заступника голови Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Миколи Пархоменка, за останні шість років на території заповідника перебудували або заново звели 16 об'єктів.

Одна з перших локацій - Південні ворота, в'їзна арка, яку перебудували ще в 2012 році.

"Стара, автентична арка була занадто низькою. Її приблизно в 2012 році розібрали, тобто знищили і побудували нову, але в тих самих формах", - говорить Пархоменко.

Також у 2015 році УПЦ МП повністю перебудували Північні ворота лаври, незважаючи на те, що вони числяться як пам'ятка архітектури місцевого значення, який звели у другій половині XIX століття за проектом військових інженерів.

Крім цього на території лаври було знищено огорожу монастирського саду, яку просто розібрали, а на місці самого саду звели нову будівлю.

Обозреватель.

За останні три роки з'явилися одразу три новобудови і в кінці Ближньопечерної вулиці.

Але найбільш показовий об'єкт будівельного свавілля у заповіднику - лікарня з церквою, каже Микола Пархоменко. За два останні роки над корпусом у всіх на очах тут добудували церковну баню без дозвільних документів.

Схожі новини