Передплата 2024 «Добрий господар»

Найбільші нафтові компанії США виступили проти нових розширених санкцій щодо РФ

  • 04.07.2017, 12:09
  • 983

Обмежувальні заходи викликали заклопотаність не тільки у нафтовиків, а й у банківських та промислових компаній.

Найбільші нафтові компанії США, включаючи ExxonMobil і Chevron, виступили проти нового законопроекту про розширення санкцій щодо Росії, повідомляє газета The Wall Street Journal. Зокрема, лобісти компаній в конгресі намагаються ускладнити проходження цього закону.

Тривогу гравців нафтової галузі викликали деякі положення законопроекту. Зокрема, їх не влаштовують заходи, що забороняють налагоджувати по всьому світу партнерські відносини з російськими громадянами або компаніями, що знаходяться під санкціями. У підготовленому для конгресу огляді вони запропонували внести в законопроект цілу низку винятків.

Крім того, нафтові компанії побоюються, що після ухвалення законопроекту вони будуть зобов'язані розкривати інформацію, яка відноситься до сфери комерційної таємниці.

Представник Exxon Алан Джефферс заявив виданню, що у компанії немає позиції щодо санкцій, проте попередив законодавців, що новий закон може "підірвати позиції компаній США" і надати конкурентну перевагу аналогічним компаніям з інших країн. Представник Chevron відмовився від коментарів.

Лобістські зусилля Exxon і інших великих нафтових компаній відображають їх прагнення зберегти можливість ділових зв'язків з Росією, навіть якщо офіційні відносини Білого дому з Кремлем опустяться до мінімума, робить висновок газета.

Законопроект спрямований проти будь-яких бізнес-проектів американських компаній в світі, якщо в них беруть участь російські партнери. За словами співрозмовників видання, знайомих з питанням, такі перспективи викликали заклопотаність не тільки у нафтовиків, а й у банківських та промислових компаній. General Electric також уважно стежить за проходженням цього законопроекту, оскільки він може погіршити становище американських компаній в порівнянні з їх конкурентами в світі, розповів один з джерел видання.

Схожі новини