Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

NASA захищатиме Землю від астероїдів

  • 04.07.2017, 08:47
  • 850

Космічне агентство NASA планує запустити свою першу місію по відхиленню астероїда, що, на думку агентства, дасть поняття про те, як потенційно можна буде захистити Землю від руйнівного удару, повідомляє Sky News.

Космічний апарат Double Asteroid Redirection Test (DART) для тестового відхилення астероїда переходить на етап проектування і націлений на демонстрацію «кінетичної ударної техніки». Планується, що апарат вдарить по подвійному астероїду і фізично виштовхне його на іншу траєкторію польоту.

Невеликий навколоземний астероїд «65803 Дідим» (65803 Didymos) перетинає орбіту Землі і Марса й визнаний потенційно небезпечним для нашої планети. Головна особливість цього астероїда - наявність у нього невеликого супутника, який одержав тимчасове позначення Didymos B S/2003 (65803). Супутник має діаметр 150 метрів і обертається навколо основного астероїда по орбіті радіусом 1,1 км із періодом 11,9 години. Виходячи з періоду обертання, вдалося визначити масу космічних тіл, а після визначення розмірів - і їх густину, що дало науковцям розуміння про те, якої сили має бути кінетична енергія, що здатна змінити траекторію небесного тіла.

«Подвійний астероїд - це ідеальний варіант для тестового запуску, адже той факт, що Дідим Б знаходиться на орбіті основного астероїда, полегшує огляд результатів удару», - заявив Том Статлер, вчений проекту DART NASA.

У NASA зазначили, що Дідим легкодоступний для космічних апаратів, які стартують із Землі, тому що мінімальна зміна швидкості, необхідна для переходу з навколоземної орбіти на траєкторію зближення з цим астероїдом, становить лише 5,1 км/с.

Космічний апарат DART має невеликі розміри. Він завбільшки з холодильник, але може вдарити астероїд зі швидкістю 6 км/с. «DART - це важливий крок у демонстрації того, як ми зможемо при необхідності захистити нашу планету від зіткнення з астероїдом, вибивши небезпечний об'єкт на іншу траєкторію польоту», - сказав Енді Ченг, співголова DART.

Джерело: День

Схожі новини