Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні виповнюється 110 років з дня народження Шухевича

  • 30.06.2017, 15:32
  • 1 000

Політичний та військовий діяч посмертно нагородженний званням Героя України.

У п’ятницю, 30 червня, виповнилося 110 років з дня народження українського політичного та військового діяча, генерал-хорунжого, головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

За життя Шухевич показав себе талановитим політиком. Саме під його керівництвом ОУН зробила цілу низку вкрай важливих політичних кроків. У серпні 1943 провели ІІІ Надзвичайний великий збір ОУН, прийняли розгорнуту програму організації, що була по суті програмою національно-визвольного руху. Так, було розпочато курс на створення повстанських формувань (УПА) і на відкриту збройну боротьбу проти «двох окупантів-імперіалістів» — III Рейху та СРСР.

Генерал-хорунжий УПА починав як звичайний рядовий гарматник у польському війську. У 1928-1929 роках Шухевич проходив строкову службу в артилерійській частині у Володимирі-Волинському та навіть навчався в так званій підстаршинській школі. Але через участь в українській націоналістичній організації він вважався неблагонадійним, тому не зміг завершити навчання і залишився рядовим.

Уже у ті часи Шухевич та його побратими будували Українську повстанську армію за зразками регулярних армій: створювались штаби (Головний та регіональні), офіцерські (старшинські) школи, система звань та посад, і навіть власна нагородна система. Запроваджені ним принципи і норми політичної та військової діяльності стали концептуальною основою української визвольної боротьби 1940-1950-х років.

Схожі новини