Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ПАРЄ закликала Білорусь відмінити смертну кару та припинити будівництво АЕС

  • 29.06.2017, 15:09
  • 654

Ухваливши резолюцію, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала білоруську владу скасувати в країні смертну кару і призупинити будівництво Білоруської АЕС.

Асамблея також висловили жаль у зв'язку з відсутністю політичної волі приведення національного законодавства у відповідність з міжнародними стандартами, передає Інтерфакс.

"За останні п'ять років після прийняття попередньої резолюції білоруська влада продемонстрували відкритість і відданість діалогу з Радою Європи, Європейським союзом, ОБСЄ і ООН. Асамблея глибоко шкодує, що ця позитивна тенденція була підірвана нещодавньою ескалацією переслідування демонстрантів в лютому і березні 2017 року", - йдеться в резолюції ПАРЄ.

У документі відзначають позитивні зміни в республіці, зокрема, "звільнення всіх політичних в'язнів і присутність двох опозиційних представників у парламенті, а також затвердження урядом першого національного плану дій у сфері прав людини в Білорусі на 2016-2020 роки".

"Тим не менш, Асамблея висловлює жаль у зв'язку з відсутністю політичної волі для впровадження неодноразових рекомендацій ПАРЄ і численних міжнародних і регіональних правозахисних організацій щодо приведення національного законодавства у відповідність з міжнародними стандартами у сфері демократії, верховенства права і прав людини", - зазначено в резолюції.

Зокрема, ПАРЄ закликає владу Білорусі гарантувати права громадян на мирні зібрання, усунути перешкоди для реєстрації політичних партій і незалежних організацій, забезпечити повагу свободи висловлення думок.

Також в резолюції ПАРЄ міститься заклик припинити будівництво Білоруської АЕС "через численні порушення, відсутність поваги до міжнародних стандартів ядерної безпеки". "Найгіршим у проекті АЕС в Островці був вибір нестійкої ділянки для його будівництва", - наголошується в документі.

На завершення в Асамблеї висловили жаль з приводу того, що через застосування в Білорусі смертної кари республіка не може повернути собі статус спецзапрошеного в ПАРЄ.

Схожі новини