Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

NASA відправить корабель на орбіту Сонця

  • 29.06.2017, 13:33
  • 764

NASA відправить на орбіту Сонця апарат Parker Solar Probe. Це буде перший в історії космічний корабель, який зміг потрапити в коронарну область Сонця, повідомляє "Популярна механіка".

«Частина демонстраційного фінансування технологій NASA була використана APL і нашими партнерами в UTAS для вивчення різних холодоагентів... Але для діапазону температур, який нам потрібен (від 10°С до + 125°С) черед численні обмеження саме вода стала відмінним рішенням», — розповідає Мері Локвуд, інженер систем космічних апаратів Parker Solar Probe Лабораторії прикладної фізики Джона Хопкінса (APL).

Щоб підвищити температуру кипіння води вище позначки в 125°С, вона буде перебувати під тиском, а процес деіонізації буде позбавляти воду будь-яких мінералів, які могли б мати негативний вплив на роботу системи. Хоча TPS буде нагріватися до 1370°С, система охолодження призначена для підтримання сонячних панелей на функціональному рівні при нагріванні в 182°С або нижче. Пролітаючи крізь атмосферу Сонця, панелі будуть отримувати в 25 разів більше сонячної енергії, ніж на орбіті Землі.

NASA очікує, що під час сонячного рейсу зонд буде знаходитися в межах 6 мільйонів кілометрів від поверхні Сонця. Спеціальний щит, ширина якого становить 2,4 метра, називається системою теплового захисту (TPS) і буде захищати велику частину компонентів космічного корабля від основного теплового випромінювання. Тим не менш, сонячні панелі корабля теж будуть піддані впливу тепла і будуть вимагати надійної системи охолодження.

Складність місії зажадає від Parker Solar Probe автоматично зрушуватися і налаштовуватися, щоб TPS перебував у правильному положенні для захисту корабля. За словами Локвуд, навіть зміна кута нахилу сонячних панелей порівняно з Сонцем вимагала б збільшити ступінь охолодження на 35%.

«Неможливо зробити ці коригування з Землі, а це означає, що система повинна сама координувати свої дії... APL розробила безліч систем, включаючи управління кутом нахилу, систему пілотування та електроживлення, автономне програмне забезпечення польоту, які працюють у зв'язці з системою охолодження сонячної батареї», — пояснює Локвуд.

Передбачається, що сонячний зонд Parker стане одним з найбільш автономних космічних апаратів, які коли-небудь були випущені у космос.

Новий сонячний космічний корабель NASA буде спостерігати за тим, як енергія і тепло рухаються через сонячну корону, а також буде досліджувати поведінку сонячного вітру і енергійних сонячних частинок. Це важливо, оскільки сонячний вітер може зруйнувати супутники і вплинути на електричні мережі на Землі. «Ми повинні розуміти це космічне середовище, так само, як моряки знають океан», — заявляє NASA на сайті Parker Solar Probe.

Схожі новини