Передплата 2024 «Добрий господар»

Міносвіти скасувало мінімальний прохідний бал ЗНО для абітурієнтів медичних вишів

  • 26.06.2017, 08:49
  • 3 357

Водночас, в.о. міністра охорони здоров'я критикує таку ініціативу, зазначаючи, що відміна мінімального балу знівелює цінність професії лікаря.

Міністерство освіти і науки України скасувало наказ №637, яким, за поданням МОЗ, встановлювалось, зокрема, введення мінімального прохідного бар'єру для абітурієнтів медичних спеціальностей - 150 балів з кожного конкурсного предмета ЗНО. Про це повідомила очільниця Комітету Верховної Ради з охорони здоров'я Ольга Богомолець у Facebook.

"Випускники, які набрали менше ніж 150 балів з кожного сертифікату ЗНО, отримають шанс на вступ до медичних вишів і демонстрацію своїх здібностей в навчанні, щоб стати гарними лікарями!", - сказала вона.

Водночас, в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун критикує таку ініціативу.

"Група депутатів чинить тиск на Міністерство охорони здоров’я та Уряд України з метою скасувати рішення Уряду про єдиний для контрактників та бюджетників мінімальний прохідний бал вступу на медичні спеціальності — 150 балів з кожного сертифікату ЗНО. Це ще одна спроба залишити старі корупційні схеми та загальмувати реформу охорони здоров’я", - написала вона у Facebook 23 червня.

Вона нагадує, що Міністерство охорони здоров'я України спільно з Міністерством освіти та науки України у 2017 році прийняли рішення підняти мінімальний прохідний бал до 150 балів з кожного сертифікату ЗНО для спеціальностей «Стоматологія», «Медицина», «Фармація, промислова фармація» та «Педіатрія» галузі знань «Охорона здоров’я». Раніше мінімальний прохідний бал абітурієнтів на медичні спеціальності досягав 103 балів.

"Це найнижчий прохідний бал серед усіх спеціальностей в Україні, і це головна причина того, що 37% випускників медичних вишів в цьому році не змогли здати міжнародний ліцензійний інтегрований іспит, який заплановано для введення в Україні як обов’язковий", - додала Супрун.

Вона наголошує, що відміна мінімального прохідного балу для вступу на медичні спеціальності нівелює цінність професії лікаря та є спробою залишити брудні корупційні потоки в медичній освіті.

Схожі новини