Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польща оштрафує «Газпром» за неякісний газ

  • 24.06.2017, 15:51
  • 964

Польща накладе на Росію штраф за постачання неякісного газу, який Варшава припинила відбирати для власних потреб з Ямальського газопроводу з боку РФ з 21 червня.

Про це заявив голова польської нафтогазової компанії PGNiG Петро Возняк, передає «Укрінформ».

«У зв'язку з цим PGNiG змушена буде накласти на «Газпром» штраф відповідно до контракту», — заявив Возняк.

За його словами, якщо постачання газу для потреб Польщі буде відновлено з 23 червня, то це не вплине на опалювальний сезон 2017-2018 років. Однак якщо Росія і надалі буде транспортувати до Європи неякісний газ, то PGNiG змушена буде брати газ для забезпечення потреб країни із власних резервуарів на півдні РП. Отже згодом необхідно буде відновлювати запаси. Тепер нестача газу покривається за рахунок використання запасів із резервуара «Могильний» у центрі країни, а також припинення наповнення резервуарів на півдні Польщі.

«Якщо перерва триватиме довше, то ми змушені будемо змінити режим наповнення південних резервуарів», - констатував Возняк.

Він наголосив, що російська сторона не поінформувала польських партнерів про причини транспортування неякісного газу. За його словами, вони можуть бути «різними», насамперед технічними.

Голова PGNiG зазначив, що російський газ із Ямальського газопроводу і далі без перешкод транспортується в Європу і надходить на ринки. Він зазначив, що в Німеччині функціонує осушувальна станція, отже газ там очищається від домішок. Однак у Польщі немає такої станції, оскільки російська сторона виступила проти цього на етапі будівництва Ямальського газопроводу.

Возняк зауважив, що постачання газу зі сходу завжди є «ризикованою справою», оскільки можуть виникнути ситуації на зразок нинішньої, або ж Росія може закрити з 2019 року газопровід, який проходить через Україну.

«Загроза є серйозною, оскільки після заяв і планів «Газпрому» відмовитися від українського транзиту 2019 року виявляється, що друга східна нитка, тобто Ямальський газопровід, через технічні причини може просто не використовуватися», — констатував голова PGNiG.

Схожі новини