Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені заявили про можливе існування "десятої" планети Сонячної системи

  • 23.06.2017, 19:55
  • 1 224

Раніше планета перебувала набагато ближче до світила, а своє нинішнє місце зайняла в результаті "космічного більярду".

У Сонячній системі може існувати "десята" планета. Як повідомляє New Scientist, ця інформація поки не підтверджена, але, ймовірно, розміри планети можна порівняти з розмірами Марса.

За даними видання, вчені відкрили цю планету під час спостереження за об'єктами в поясі Койпера, який простягається від орбіти Нептуна до відстані 55 астрономічних одиниць від Сонця. Пояс Койпера складається переважно із малих тіл.

Тепер же дослідники припустили, що на відстані 50 астрономічних одиниць від Сонця може існувати невідома планета, яка впливає на поведінку об'єктів у поясі Койпера.

На думку вчених, виявлена планета розмірами нагадує Марс, але її інші параметри істотно відрізняються, оскільки вона розташовується на значно більш далекій відстані від зірки. Дослідники також підкреслюють, що в молодій Сонячній системі планета перебувала набагато ближче до світила, а своє нинішнє місце зайняла в результаті "космічного більярду".

Вважати гіпотетичну планету десятою можна тільки в тому випадку, якщо підтвердиться існування дев'ятої планети нашої системи.

Раніше вчені заявили про те, що дев'ята планета повинна знаходитися на орбіті з періодом близько 15 тисяч років, а її маса в 10 разів перевищує масу Землі. У найближчій точці дев'ята планета підходить до Сонця на відстань, що в сім разів перевищує радіус орбіти Нептуна — на 200 астрономічних одиниць (астрономічна одиниця дорівнює відстані від Сонця до Землі). Дальня точка орбіти віддалена від нашої зірки на 600-1200 астрономічних одиниць.

Схожі новини