Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Обвинувачені у вбивстві Нємцова в останньому слові вказали на Кремль

  • 22.06.2017, 13:47
  • 1 152

П'ятеро обвинувачуваних у справі про вбивство російського політика Бориса Нємцова на засіданні Московського військового окружного суду виступили з останнім словом.

Як повідомляє Meduza, Заур Дадаєв, брати Анзор і Шадід Губашеви, Темірлан Ескерханов і Хамзат Бахаєв повністю заперечують участь у вбивстві і в приготуванні до нього і запевняють, що «чисті як сльоза ангела».

Зокрема, Бахаєв в своїй промові наголосив, що дізнався про вбивство Нємцова з теленовин. «Сталося жахливе вбивство, йому немає виправдання, і не менш жахливо, з якою легкістю можуть обвинуватити людину в убивстві. Це не менш жахливо», - сказав він.

Шадід Губашев своє останнє слово почав з вибачень перед сім'єю Нємцова за свідчення, які він давав під час досудового слідства, і заявив, що вони були дані під тортурами. Губашев знову наголосив, що відмовляється від цих слів.

«Це політичне вбивство. ФСБ-шне вбивство. Велика, така велика країна, яка повинна захищати свій народ, вбиває людину, і на своїх же громадян вішає це звіряче вбивство. Прямо перед Кремлем незрозумілі колгоспники вбивають людину, на території, що охороняється. Ви уявити собі це можете?»- говорив він і додав, що не здивується, якщо після суду його і всіх інших обвинувачених просто вб'ють.

Брат Шадіда Анзор Губашев, який також давав свідчення, а потім відмовився від них, повторив, що підсудних катували. «Моя думка - Нємцова вбили за його мужність, за те, що він говорив про чинну владу. Тоді я його не знав, але вже тут [в СІЗО] прочитав книгу "Сповідь бунтаря" і хочу сказати його матері спасибі за те, що виростила таку людину», - сказав Анзор Губашев.

А Темірлан Ескерханов, який прослужив в поліції 13 років, звернувся до присяжних з такими словами: «Я не робив цей злочин, клянусь Аллахом. Я чистий, як сльоза ангела, клянусь вам».

Останнім виступав ймовірний вбивця Нємцова - Заур Дадаєв. Свою промову він почав з притчі про пророка Мухаммеда, яка говорить про те, що мусульманам не можна брехати. Він також заявив, що свідчення давав під тортурами. «Вас цікавить один [глава Чечні Рамзан] Кадиров, але ми не він. Ми не приїхали в Москву для злочину. Ми не барани, щоб один баран псував все стадо ... Чеченці не стріляють в спину. Ми не той народ, щоб вбивати так», - заявив він.

Наостанок Дадаєв побажав присяжним «здоров'я, щастя, любові і удачі».

На наступному засіданні 22 червня суддя зачитає присяжним лист з 26 питань про те, чи доведена сторонами вина підсудних чи ні, і ті підуть для винесення вердикту.

Схожі новини