Передплата 2024 «Добрий господар»

Як нема в Усті фірмового пирога – то нема неділі...

  • 24.06.2017, 14:50
  • 1 970

Кулінарний шедевр з картоплі і гречки – візитна картка села на Дністрі.

Як нема в Усті фірмового пирога – то нема неділі...
Як нема в Усті фірмового пирога – то нема неділі...

Кожне сільце має не тільки своє слівце, а й “сальце”. У розумінні — фірмову страву. В Усті такою є особливий пиріг, який неодмінно готують у кожній хаті щонеділі, за винятком Різдва і Великодня. Може не бути на столі вареників, а цей продукт місцевих господинь повинен парувати обов’язково!

-Окрім іншого, наше село відоме тим, що відразу три річки — Щирок, Зубра, Нежухівка — впадають у тутешній Дністер, і тим, що в ньому є купа потічків, — розповідає львівський бізнесмен-будівельник Михайло Буга. — Та чи не найбільша “родзинка” моєї малої батьківщини — наш знаменитий пиріг. “Як нема пирога, то немає неділі”, — кажуть в Усті. Понад п’ятдесят років їм його — ніколи не приїдається!

Основними складниками місцевого кулінарного раритету слугують картопля і гречка, які разом з приправами викладають у тісто. Коли пиріг витягують з печі, перед подачею на стіл змащують його поверхню шкіркою від сала. Роблять це для того, щоб печеня мала ще кращий смак, аромат. І своїм блиском збуджувала більший апетит.

“Споконвічну” устянську страву готують зазвичай старші жінки, але і молоді господині конче повинні це вміти. Той пиріг, що бачите на фото, пекла у селі дружина пана Михайла — Оксана. Навіть коли з чоловіком через невідкладні справи залишаються на вихідні у місті, неодмінно пече у львівській духовці пиріг з картоплі і гречки. Інакше відчуватимуть дискомфорт.

Споживання устянського шедевра, яке починається після повернення з церкви, — справжній ритуал. Їдять його зі сметаною, із приготовленим із м’яса і пряженого борошна соусом, який у цьому селі називають “бевкою” (деінде — мачанкою). А ще — з грибною підливою.

- Наш пиріг — страва дуже проста і водночас смачна, — додає пан Михайло. — Особливо, як подають гарячим, коли скоринка на ньому хрустить. Інколи після відправи у храмі найперше вступаю до хати 88-річної мами, куштую її пиріг. А вже потім смакую власним. Пиріг в Усті є скрізь, в яку хату не зайдеш! У декотрих сусідніх селах теж готують його, але мені здається, що найкращий він — саме в Усті!

Після обіду, коли пиріг вистигне, його їдять з борщем. Не дадуть пропасти ні крихті! Він тут як реліквія. Якщо устяни ідуть на футбол, замість канапок під час перерви у матчі споживають ЙОГО. Навіть коли з понеділка комусь могорич виставляють, то на закуску неодмінно беруть свій фірмовий пиріг.

Фото Михайла БУГИ

Миколаївський район, Львівська область

Схожі новини