Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Колись у Львові було понад тридцять кінотеатрів...

  • 01.10.2012, 15:04
  • 894

Кореспонденти «ВЗ» взяли участь у квесті старими «кінами» міста

Чи знаєте ви, що у довоєнному Львові було понад тридцять кінотеатрів? Проходячи повз ці будівлі, ми інколи і не здогадуємося, що тут було справжнє царство фільмів. Будинки з тих часів «сто разів» змінили свою «професію». Найвідоміші довоєнні «кіна» на вуличках Львова розшукували кореспонденти «ВЗ».

Ранок, субота, а біля входу у Стрийський парк — людно. Це команди-учасники квесту старими кінотеатрами Львова у рамках перегляду польського кіно «Під Високим Замком» зібралися на гру. На забаву прийшла переважно молодь, хоча є кілька чоловіків середнього віку. Чимало учасників між собою розмовляють польською. Наша команда найменша — двоє осіб, а дехто підтягнувся великими групами — по п’ятеро-шестеро. Загалом — вісім команд. Організатори просять підійти по одному учаснику з кожної команди і витягнути конверт із завданням. Витягуємо. Нам потрібно відшукати кінотеатр «Еліт» на вулиці Третього травня. Розгублено стоїмо: хто його знає, де у 1912 році у Львові була та вулиця. На картці — коротка історія кінотеатру та чорно-білий слайд, який має нам допомогти впізнати об’єкт. Інші команди вже вирушили в дорогу, а ми видзвонюємо знайомих з одним запитанням: «Де вулиця Третього травня?». Істориків серед друзів не виявилося, на смартфони з Інтернетом не розжилися, довелося, окрім точки призначення, шукати ще й інтернет-клуб. Вулицею Третього травня виявилася вулиця Січових Стрільців. Колишній «Еліт» — тепер Львівський інститут банківської справи.

Ноги на плечі і біжимо від Стрийського ринку аж до інституту. Тут нас має чекати наступне завдання. Схоже, що не чекає. Двері вузу зачинені. На наш грюкіт виходить охоронець. «Вам завдання для нас не залишали?». У чоловіка очі на лоб полізли: «Що вам від мене треба?». Може, завдання залишили у сусідньому магазині? «Часом не тут був кінотеатр «Еліт»?» — з ходу запитуємо тітку за прилавком. — «А у якому році?» — «У 1912». «Я такого року точно не пам’ятаю», — трохи ображено відповіла жінка.

Раптом до нас підійшли конкуренти. Хлопці і дівчата вже відшукали наше завдання (конверт був прикріплений у телефонній будці) і готові були обміняти його на нашу допомогу. Доки одна з нас намагається впізнати будівлю на слайді конкурентів-колег, інша розкриває конверт із завданням. Бартеру не сталося. Виявилося, що нам треба шукати той же будинок. Розчаровані конкуренти йдуть геть. Нас тим часом осяяло: на фото зображений Муніципальний театр на Городоцькій, 36 (колишній театр ПрикВО). Виявляється, тут, у колишньому Католицькому домі, також колись був кінотеатр. Шукаючи наступне завдання, обстежили телефонну будку біля театру, запитали касира, чи не залишав хто для нас білого конверта. Нарешті знайшли хлопця-організатора. «У вас відеозавдання, — повідомляє. — Вгадаєте, де відбулися зйомки цього фільму». На стареньких чорно-білих кадрах ледь-ледь можна впізнати площу Ринок. Будинки схожі на театральні декорації. Головні герої співають пісню «Tylko we Lwowie». Перш ніж бігти на Ринок, і самі були змушені заспівати пісню. За це отримали приз — яблуко.

Виграти нам не судилося, зате історію підучили і фігуру покращили (за три з половиною години пробігли з десяток кілометрів). Загалом, того дня треба було відшукати дев’ять кінотеатрів. Це — навіть не третина з того, що було у довоєнні часи, але більше, ніж є у місті тепер.

Коментар для «ВЗ«

Казимир КОСИДОР, організатор квесту

Це вже четвертий квест вулицями Львова, який ми організовуємо. Ми просто хочемо активно провести час і краще пізнати місто. Прагнемо показати молоді, що не тільки за комп’ютером можна грати. Вуличні квести не менш цікаві й додають адреналіну. Дехто запитує, а який інтерес нам, організаторам? Готуючи гру, ми досліджуємо історію. Наприклад, про старі кінотеатри, які ми згадали у цьому квесті, широкому загалу мало відомо.

Пропонуємо вам декілька завдань із квесту. Спробуйте, відгадайте! Правильні відповіді читайте у наступному номері

1. Знайдіть колишній кінотеатр «Роял Кіно», який був на вулиці Паньській в кам’яниці, спорудженій у 1898 році за проектом Анджея Ґоломба. Кінотеатр почав тут діяльність у 1912 році під керівництвом Германа Опата та був анонсований як «мистецький та науковий кінематограф», у 1913 році був перейменований на «Сьвятовід». Існував до 1915 року.

2. Знайдіть колишній кінотеатр «Марисєнька», який знаходився в пасажі Ґрюнерів. Кінотеатр почав тут діяльність у 1918 році під керівництвом Едварда Бурнатовіча, а назву отримав на честь королеви Марії Казимири де Ла Гранж д’Арк’єн, дружини короля Яна ІІІ Собеського. У 1926 році власником стає Тадеуш Кухар.

3. Знайдіть колишній кінотеатр «Казіно де Парі», який знаходився на вулиці Рейтана, у залі театру, спорудженого у 1909 році за проектом Зигмунта Федорського та Станіслава Мацудзинського. Кінотеатр почав тут діяльність у 1911 році під керівництвом Мельхіора Майблюма, у 1916 році власником стає організація «Червоний хрест» і змінює назву на «Кінотеатр Червоного Хрестa». Існував до 1918 року.

Схожі новини