Передплата 2024 «Добра кухня»

За боєздатністю Україна перевершує потенціал половини країн-членів НАТО

  • 19.06.2017, 19:11
  • 1 460

Україна перевершує в оборонно-військовому аспекті 13 країн-членів НАТО, зокрема країни Балтії, Угорщину, Словаччину і Норвегію. Про це заявив голова Всеукраїнської громадської організації «Україна в НАТО», член Атлантичної ради України Юрій Романюк, пише «Обозреватель».

За його словами, в оборонно-військовому плані Збройні Сили України, Національна гвардія, спецпідрозділи СБУ і МВС сумарно перевищують військовий потенціал майже половини країн-членів НАТО. На підтвердження своїх слів Романюк навів такі цифри. «Якщо всі ці наші перераховані діючі сили взяти за основу всього в 200 тис. бійців, то Україна відповідає за військовим, бойовим та оборонним потенціалом таким країнам як Албанія (армія 20 тис., фінансування 1,47% ВВП), Бельгія (34 тис., 1,05%), Данія (23 тис., 1,41%), Естонія (5,5 тис., 2,0%), Ісландія (0, 0,13%), Латвія (5,5 тис., 0,92%), Литва (13,5 тис., 0,97%), Люксембург (0,9 тис., 0,6%), Норвегія (29 тис., 1,4%), Словаччина (26 тис., 1,12%), Словенія (9 тис., 1,18%), Угорщина (33 тис., 0,83%), Чорногорія (2 тис., 1,74%) - що сумарно складає аналогічні 200 тис. бійців», - наголосив експерт.

При цьому Юрій Романюк відзначив, що Україна перевищує сумарний потенціал цих 13 держав за асортиментом номенклатури видів озброєнь і їхньої кількості, навіть якщо до цього списку додати кандидата в члени НАТО - Македонію. «В індивідуальному порівнянні Україна поступається тільки 6 - 8 із 29 країн-членів НАТО, зокрема США, Великобританії, Франції, Туреччині, Німеччині, Італії, і, можливо, Греції та Іспанії», - додав він.

При цьому витрати України на оборону становлять «5+» відсотка ВВП, нагадав Романюк. «Зрозуміло, це лише цифровий вираз, який не відображає реального співвідношення ВВП цих країн і мізерного ВВП України, де ми програємо в рази. Але наші 5% ВВП на оборону відносно успішно протистоять загарбницькій армаді Росії на чотирьох флангах периметра України», - сказав він.

Романюк також повідомив про те, що військово-промисловий комплекс України конструює та виробляє оборонні системи, «які здатні проектувати одиниці країн світу», в тому числі «ракетно-космічні системи, тактичні та балістичні ракети, оперативно-тактичні ракети, літаки, кораблі-авіаносці, танки, БТР, кілька різних систем ППО, радіолокаційні станції, високоточна ракетна зброя, реактивні системи залпового вогню і т.д. - в замкнутому циклі».

На думку експерта, війна на Донбасі докорінно змінила і модернізувала українську армію, а трирічний бойовий досвід і навички ведення оборони в умовах гібридної війни непорівнянні з досвідом переважної більшості країн-членів НАТО. Таким чином Романюк переконаний, що «Україна давно виконала умовні критерії Плану дій щодо членства в НАТО».

Схожі новини