Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не ріка, а цвинтар!

  • 16.06.2017, 11:40
  • 2 543

Невідома отрута високої концентрації спричинила масову загибель риби у річці, що впадає у Західний Буг.

Не ріка, а цвинтар!
Не ріка, а цвинтар!

…Мешканці села Сопошина, що на Жовківщині, побачили таке, від чого мороз поза плечі: плесо місцевої річки Свиня, що несе свої води через райцентр до Західного Бугу, суціль вкрила мертва риба. Більша спливла вгору черевцем, дрібніша вкрила дно ріки. Сопошинці викликали поліцію та працівників Держекоінспекції області.

«Мертвої риби було так багато, що місцеві аж дивувалися, що її стільки було у ріці! Щуки, карасі, лини… Екоінспектори взяли відбір води. 14 червня, у день, коли виявили отруєння риби, екоінспекція зробила попередній моніторинг і підрахувала, що на 100 метрах ріки є 37 мертвих рибин. Протяжність ділянки ріки, де загинула риба, — щонайменше 2,5 км. Можна уявити масштаб лиха. Якщо буде доведено, що стався масовий мор риби, то для винуватця йтиметься і про кримінальну відповідальність», — розповів “ВЗ” депутат Жовківської райради, голова комісії з питань екології Ігор Муравський.

Місцеві мешканці переймаються, що у літню спеку мертва риба швидко почне гнити і ріка перетвориться на «цвинтар». «Це ж якою мала бути концентрація хімікатів, що потрапили у воду, що виморило геть усю рибу!» - обурюються люди.

«Такі екокатастрофи, на жаль, непоодинокі, — каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. — Лише у 2016 році було отруєно понад 2,5 тисячі (!) водойм в Україні. Причин є кілька: поля «підійшли» впритул до водойм і після дощу всю «хімію» водою змиває до рік чи озер. Друга причина — мізерні штрафи за забруднення довкілля (136 грн.), тож підприємствам набагато простіше заплатити штраф, аніж вкладати великі кошти у переобладнання очисних споруд. Третя причина — корупція чиновників, які закривають очі на численні порушення».

Фото із Facebook Ігоря Муравського

Схожі новини