Передплата 2024 «Добра кухня»

«Щодня в Україні помирає 1600 людей»...

  • 08.06.2017, 19:40
  • 1 458

Через неефективну систему охорони здоров’я, реформувати яку парламент не поспішає: один важливий законопроект прийняв лише у першому читанні, другий — взагалі відхилив.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів. Законопроект №6327 підтримали 227 народних депутатів.

“Щодня в Україні помирає 1600 людей, адже система, яка б мала зберегти їм життя, не працює. За роки незалежності розроблено 21 законопроект про страхування, змінилося 20 міністрів, а українців стало на 10 млн. менше. Можемо й надалі шукати ідеальну модель та продовжувати втрачати людей”, - виголосила з трибуни парламенту в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

“Ухвалили у першому читанні законопроект, який описує суть мед­реформи. Законопроект №6329, яким можемо внести зміни до бюджетного кодексу, забезпечивши таким чином реалізацію медреформи, взагалі відхилили. У нас залишається критично мало часу. Якщо до кінця червня (цієї сесії) обидва законопроекти не будуть прийняті у другому читанні, не зможемо запустити процес змін”, - розповіла у коментарі “ВЗ” виконавчий директор БФ “Пацієнти України” Ольга Стефанишина.

Як повідомляє Deutsche Welle, схвалений у першому читанні законопроект №6327 передбачає, що всім українцям буде надаватися гарантований державою безкоштовний пакет медичних послуг і лікарських засобів. Розробку стандартів медичної допомоги, оцінку медичних технологій і акредитацію установ охорони здоров’я в Україні здійснюватиме спеціалізована державна некомерційна агенція. Відповідні правила встановлюватиме уряд.

З 2018 року закупівлю медпослуг здійснюватиме єдиний національний замовник. Також з наступного року буде запроваджена офіційна спільна оплата за медичні послуги вторинної (спеціалізованої) і третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги — частину платитиме держава, частину — сам хворий, його роботодавець, приватна страхова компанія чи страховий фонд.

Раніше Уляна Супрун зазначала: якщо парламентарії не підтримають ці законопроекти, реформу галузі доведеться відкласти ще на п’ять років.