Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні завершили роботу над Національною стратегію поводження з відходами

  • 08.06.2017, 09:32
  • 1 076

Документ передбачає запровадження економіки замкнутого циклу, мінімалізацію утворення відходів, а також можливість повторно їх використовувати як вторинну сировину.

У середу, 7 червня, на засіданні керівного комітету з підготовки Національної стратегії поводження з відходами представили остаточну редакцію документа, над яким майже рік працювали три міністерства за підтримки GIZ та ЄБРР. Про це йдеться у повідомленні на Урядовому порталі.

«Ми вийшли на фінальну версію цього документа. Далі - рішення Кабміну і напрацювання необхідної законодавчої бази. Документ базується на європейських директивах, які Україна зобов'язалася імплементувати у рамках Угоди про асоціацію, та враховує практичні напрацювання країн ЄС щодо вирішення проблем з відходами усіх видів: побутовими, будівельними, електронними, с/г та іншими», - розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Він пояснив, що документ передбачає запровадження економіки замкнутого циклу, мінімалізацію утворення відходів, а також можливість повторно їх використовувати як вторинну сировину.

«Поводження з відходами - майже тіньовий сектор економіки. Це неприйнятно. Стратегія передбачає запровадження нових правил. Сміттєпереробні заводи та сортувальні лінії в Україні з'являться лише за прозорості ринку, коли можна прийти вкласти кошти в будівництво сміттєпереробного заводу чи сортувальної лінії і законно працювати, щоб повернути свою інвестицію», - наголосив міністр.

Семерак також додав, що темпи реалізації реформи залежатимуть від активності органів місцевого самоврядування та територіальних громад.

Схожі новини