Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Демонтаж герба СРСР на Батьківщині-матері відкладається тільки через технічні проблеми

  • 04.06.2017, 18:56
  • 1 460

За словами голови інституту Нацпам'яті, чинне законодавство України про охорону культурної спадщини не перешкоджає демонтувати герб.

Демонтаж герба СРСР на монументі “Батьківщина-мати” гальмують лише технічна та фінансова проблеми. Про це заявив голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович в інтерв'ю UNN.

“Зараз єдина проблема, яка насправді стоїть на заваді усунення герба — це технічна проблема (яким чином зробити це — зрізанням чи накладанням чогось), і, очевидно, фінансова, тому що це потребує якихось додаткових ресурсів. Я сподіваюся, що ми вже дійдемо до практичних інженерних рішень і вже незабаром цей герб буде усунуто зі щита "Батьківщини-матері". Тим більше, що цей пам’ятник є однією з візитівок Києва, і дуже недобре, що ця візитівка помічена тоталітарною символікою”, — зазначив В. В’ятрович.

При цьому він зауважив, що чинне законодавство України про охорону культурної спадщини не перешкоджає демонтажу герба.

“Згідно з законом "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні", цей пам’ятник не може бути демонтований. Разом із тим, пам’ятник містить елемент, який є чітко заборонений іншим законом... Навіть якщо він присвячений Другій світовій війні, він не може бути інструментом пропаганди, яка заборонена законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів". Суперечностей між цими законами немає”, — пояснив голова Інституту Нацпам’яті.

Зі слів В.В’ятровича, законодавство про авторське право і суміжні права також не може бути підставою для відмови від демонтажу герба СРСР.

Крім того, В.В’ятрович підкреслив, що внесення Мінкультом 16 грудня 2016 року монументу “Батьківщина-мати” до Держреєстру нерухомих пам’яток України теж не перешкоджає демонтажу радянської символіки.

При цьому В.В’ятрович зазначив, що орієнтовну дату демонтажу назвати поки що не готовий.

Джерело: УТ

Схожі новини