Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Шахраї викачуюють з українців тисячі гривень через фейкові розіграші

  • 02.06.2017, 21:00
  • 1 780

В Україні орудують шахраї, які виманюють гроші у людей, повідомляючи їм телефоном, що вони виграли авто.

В Україні орудують шахраї, які виманюють гроші у людей, повідомляючи їм телефоном, що вони виграли авто.

Така історія сталася нещодавно з жителем Хмельницької області Сергієм, який звернувся до ТСН.ua. Почалася вона з смс-повідомлення з номеру 093 148 52 85: "Вітаємо! Ви виграли авто Toyota Corolla. Деталі на сайті www.concern-toyota.com.ua або за номером + 380 44 33 18 398 або 095 587 3584".

Телефоном Сергію підтвердили, що він став одним із переможців акції, в якій розігруються десять автомобілів Toyota. І він може забрати або саме авто, або отримати його грошовий еквівалент у розмірі 410 тисяч гривень. Мовляв, в акції виграв його номер телефону, рахунок якого він поповнював через платіжні термінали.

Проте, приставши на умови отримання "виграшу" від шахраїв, Сергій не тільки не отримав гроші, але й втратив свої, передавши аферистам загалом 17 тисяч гривень.

Вказаний у смс-повідомленні сайт компанії виглядає доволі реалістично. У розділі з описом компанії йдеться про те, що вона не є офіційним ділером, але ще з 2000 року займається продажем авто і має свій сервісний центр.

На сайті є також повідомлення про акцію. До речі, лише у ньому вказується назва компанії - ТОВ "Toyota24".

"Ми раді повідомити вам що ТОВ "Toyota24" спільно з нашим партнером "A-1 Telecom" проводить чергову широкомасштабну акцію по розіграшу десяти автомобілів Toyota. Акція проходить на території України серед абонентів мобільних телемереж, які користуються послугами платіжних терміналів "Bank24", "Easy Pay", "24 NonStop", "Tyme", "CityPay", "Regulpay", "IBox", - йдеться на сайті.

Зазначимо, що у Єдиному державному реєстрі немає відомостей про ТОВ "Toyota24". А щодо компанії "A-1 Telecom" відомо лише, що вона зареєстрована у США та займається постачанням електроніки, але аж ніяк не платіжних терміналів, як вказується у тексті на сайті.

Далі у повідомленні йдеться про те, що "всі номери, які беруть участь в розіграші, були взяті із загальної бази електронних платежів з дозволу Міністерства фінансів і Міністерства зв'язку України".

ТСН.ua звернувся із запитом до прес-служби Мінфіну, а щодо згаданого "Міністерства зв'язку", то такого в Україні не існує вже з 2010 року.

Організатор "акції" повідомляє, що вона спрямована на підвищення рейтингу термінальних мереж самообслуговування, але є у ній один подвох. Як йдеться в умовах акції, "призери" можуть отримати свій "виграш" лише після сплати 1% від його вартості, а це складає 4 150 грн.

Сергій, який не одразу розпізнав аферу, погодився перевести цю суму на переданий шахраями картковий рахунок. Проте після цього виявилося, що треба здійснити платіж ще на 3% від суми, який аргументували новим "указом Порошенка про виграші та акції". Перевівши ще 12 400 грн, Сергій знову зателефонував шахраям, на що йому повідомили про необхідність сплати ще 2% від суми ,які назвали комісією банку.

На третій раз Сергій вже звернувся із заявою до дільничного, який у свою чергу зв'язався до Хмельницького управління Кіберполіції. Наразі правоохоронці перевіряють мобільні телефони шахраїв, вказаний сайт, де розміщена акція, а також зв'язалися з банком з метою перевірки наданого шахраями карткового рахунку.

До речі, в офіційному представництві "Тойота" вже запевнили правоохоронців, що сайт concern-toyota.com.ua не має жодного стосунку до цього автоконцерну.

Тим не менш шахраї і досі працюють. Наданий Сергію банківський рахунок вже неактивний, але шахраї можуть мати й інші. За телефонами кол-центру люб'язно відповідають, пропонуючи допомогу. Проте, дізнавшись, що спілкуються із журналістами, представники компанії починають грубіянити, залякувати перевіркою служби безпеки та просто кидають слухавку.

Зазначимо, що ця афера із "розіграшами" автомобілів не нова. Принаймні рік тому так само "розігрували" Chevrolet Cruze, щоправда тоді "акцію" проводив автосалон "AVTOLUX" разом з компанією WELCOME TELECOM.

Джерело: tsn.ua

Схожі новини