Передплата 2024 «Добра кухня»

Transparency International закликає негайно посадити Януковича-корупціонера

  • 02.06.2017, 17:37
  • 1 089

Президент Transparency International Хосе Угас вважає, що екс-президента України Віктора Януковича та його соратників потрібно якнайшвидше судити за корупцію.

Про це заявив президент Transparency International Хосе Угас в інтерв'ю "Українській правді".

Хосе Угас підкреслив, що Україна спізнилася з початком антикорупційних розслідувань. На його думку, з плином часу все тяжче буде зібрати необхідні докази. Наразі в країні є достатньо інститутів, які направлені на боротьбу з корупцією. Зокрема, система Prozorro та НАБУ можуть сприяти швидкому розслідуванню у справі Януковича та його оточення, зауважив Угас.

"Світ знає, хто такий Янукович, що він зробив, — і дуже важко зрозуміти, чому з усіма наявними доказами, які залишилися тут в Україні, не розпочате потужне розслідування проти цієї особи в контексті корупції. Ми знаємо, що Януковича звинувачують у державній зраді. Генеральний прокурор запевняє, коли справа про держзраду закінчиться вироком, тоді буде легше судити Януковича за корупцію. Але це звучить не дуже логічно, тому що державна зрада — це одна річ, а корупція — інша річ. Можна робити ці дві речі паралельно, якщо забажаєш. Однак я не розумію, чому вирок у справі про державну зраду має активувати розслідування корупції", - заявив Угас.

За словами президента ТI, без розслідувань гучних корупційних справ в України не має жодних шансів повернути активи.

"Щоб виявити і повернути активи, потрібно для початку відкрити провадження, зробити запити до інших юрисдикцій, де знаходяться гроші чи власність, щоб ті юрисдикції надали інформацію, на основі якої вже можна вчиняти законні дії, заморожувати ці активи, а потім — повертати їх в Україну. Але немає жодного шансу повернути активи, якщо ти не відкрив провадження. Як у випадку з Януковичем", - зазначив Угас.

Наостанок він зазначив, що судову систему в Україні потрібно якнайшвидше реформувати.

Джерело: espreso.tv

Схожі новини