Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна подала до ЄСПЛ список керівників захоплення Криму

  • 01.06.2017, 15:07
  • 864

За словами міністра юстиції Павла Петренка, встановлено конкретний перелік посадових осіб РФ, які координували і керували процесом окупації.

Україна передала до Європейського суду з правлюдини перелік російськихвійськових, причетних до захоплення Криму. Список будедоповнено і передано до Міжнародного кримінального суду. Про це повідомив міністрюстиції Павло Петренко на прес-конференції, передаєкореспондент LIGA.net.

"Нами встановлено конкретний перелік посадових осіб РФ, якікоординували і керувалиоперацією по захопленню Криму. Серед них міністр оборони РФ генерал армії Шойгу,заступники міністра оборони РФ Панков і Булгак, начальник генштабу РФ генерал арміїперший заступник міністра оборони Герасимов, віце-адмірал заступник командувача ВМФРФ Федоренков, генерал-лейтенант заступник командувача південного військового округуТурчинюк, командувач ЧФ РФ адмірал Вітко, генерал-майор Остріков начальникберегових військ ЧФ РФ", - сказав він.

Петренко також повідомив, що безпосередньо в Криму за дії так званих козаків ісамооборонівців відповідав Антифєєв, колишній міністр безпеки Придністровськоїреспубліки. Влітку 2014 року Антифєєв отримав статус "віце-прем'єра ДНР з питаньбезпеки".

"Всіх цих осіб та їхню участь було зафіксовано. Інформація передана до ЄСПЛ. Цейсписок ще не повний. Ті докази, які будуть предметом розгляду ЄСПЛ, які будутьзафіксовані в рішенні ЄСПЛ, потім стануть доказовою базою для розгляду цієї справи вМіжнародному кримінальному суді" , - додав міністр.

У 2016 році Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) найбільше рішень щодо порушеньЄвропейської конвенції з прав людини ухвалив стосовно Росії.

Росія окупувала Автономну республіку Крим у 2014-му році. Верховна Рада Україниофіційно оголосила 20 лютого 2014 -го початком тимчасової окупації Криму і СевастополяРосією. Ключові міжнародні організації, в тому числі Генеральна асамблея ООН, засудилидії Росії і назвали анексію і окупацію Криму незаконною. Проти РФ були введеніекономічні санкції. За проведення Москвою так званих виборів за участю Криму в 2016-му році парламент України визнав Держдуму РФ нелегітимною.

Джерело:liga.net

Схожі новини