Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Курсанти Академії, які брали участь у паломницті до міста Люрд повернулися до Львова

  • 29.05.2017, 18:27
  • 1 761

До Львова повернулись курсанти Академії, які брали участь Міжнародному військовому паломництві до міста Люрд.

З 19 по 21 травня у французькому містечку Люрд проходило 59-е Міжнародне військове паломництво, в якому взяли участь воїни АТО, курсанти Академії Державної прикордонної служби України, представники силових структур України та родини військовослужбовців. Варто зазначити, що традиційно кістяком української делегації є курсанти Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

21-у духовну подорож українських представників до Люрду очолював керівник департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових стуктур преосвященніший владика Михаїл (Колтун), також у прощі взяли участь заступник керівника о. Любомир Яворський, голова Центру Військового Капеланства ЛА УГКЦ о. Степан Сус та військовий капелан Національної академії сухопутних військ о. Андрій Хомишин.

Українські вояки разом із військовослужбовцями багатьох інших країн молилися за мир в Україні та в усьому світі, за своїх товаришів, які знаходяться зараз на передовій, одужання поранених та спокій полеглих у воєнних конфліктах, а також за родини військових.

Історія Міжнародного військового паломництва бере свій початок з 1958 року, коли французькі військові запросили своїх колег із Німеччини, щоб спільно зі своїми родинами помолитися за мир у світі. Від того часу кількість учасників прощі значно зросла. Цьогоріч до неї долучились близько 12 тисяч військовослужбовців, які представляли понад 40 країн світу.

Значення паломництва особливе, адже така кількість військових збирається у цьому святому місці не з військових причин, а щоб разом молитися за мир у світі. А саме паломництво — це нагода подумати над власним життям та помолитись за мир, про який мріє кожен українець.

Окрім цього, повертаючись в Україну, представники української військової делегації взяли участь у загальній аудієнції із Папою Римським Франциском під час якої воїни подарували йому український прапор. «Не перестаю випрошувати в Господа миру для дорогої української землі» — ці слова сказав Папа Франциск наприкінці загальної аудієнції.

Своїми враженнями від поїздки та прощі поділилися й вихованці Академії, які не приховують свого захвату від цієї, без перебільшення, визначної у їхньому житті події.

— Враження феєричні, а емоції просто переповнюють, — каже курсант Валентина Балаба, — Це надзвичайно приємно відчувати себе часткою загальнохристиянської спільноти і разом із представниками багатьох інших країн молитися за мир.

Не менш задоволений своєю участю у прощі й учасник АТО, майбутній офіцер-артилерист молодший сержант Орест Бардега:

— Під час бойових дій я на власному досвіді переконався у твердженні, що на війні атеїстів не буває. Тому вже під час навчання в Академії із радістю відгукнувся на пропозицію відвідати Люрд та долучитися до чисельної когорти військових прочан. І тепер абсолютно не шкодую про це, а якби була така нагода — з радістю повторив би це ще раз.

Схожі новини