Передплата 2024 «Добра кухня»

Опитування: "Прихильників Московського патріархату вдвічі менше, ніж Київського"

  • 25.05.2017, 15:50
  • 1 241

Православна церква й надалі лишається лідером суспільної довіри, проте Московський Патріархат стрімко втрачає свої позиції в Україні.

Ці дані містяться у новому дослідженні релігійної ситуації в країні, проведеному Центром Разумкова з 3 по 9 березня 2017 року.

63% опитаних довіряють Церкві, хоча це і дисонує з даними щодо морального авторитету Церкви. З таким її статусом погоджуються тільки 42%, при майже 39% не згідних з такою тезою. Ставлення до поширених конфесій або позитивне, або байдуже, хоча значна частка (15-20%) засвідчила негативне ставлення до євангелічних і харизматичних Церков, ісламу та юдаїзму.

Водночас знизилась кількість опитаних, які вважають, що в Україні впав рівень свободи совісті. Тільки 15% вважають, що влада ставиться до всіх Церков однаково. В суспільстві спостерігається дедалі активніший запит на соціальне служіння Церкви.

Моральний авторитет ​у Церкві бачить абсолютна більшість українців в західних регіонах країни (68,2%). При цьому ж більше половини мешканців Сходу (52,9%) і Півдня (54,4%) нашої держави не вважають церкву моральним авторитетом.

Разом з тим понад 38% православних відносять себе до УПЦ Київського Патріархату і всього лише 17,4% — до УПЦ (МП). Прихильників УАПЦ - 1,5% і більше третини (35,7%) "просто православних".

Київський Патріархат домінує над Московським у всіх регіонах, окрім Півдня України, де їхні позиції рівні, по 22,1% послідовників. Майже половина респондентів Сходу і Півдня ідентифікують себе просто православними, 47 та 50% відповідно.

Майже третина наших громадян (29,2%) вважає, що треба згуртуватися навколо Київського Патріархату. Цікаво, що 14% відсотків вірних УПЦ (МП) теж підтримують цю ідею. Кожен п’ятий українець підтримує ідею об’єднання всіх в Єдину Помісну Церкву. Знову ж таки понад 15% послідовників УПЦ (МП) теж підтримують цю тезу. І тільки 7,7% опитаних вважають, що Українська Православна Церква (МП) має залишатися невід’ємною частиною РПЦ. Таких майже третина в самій УПЦ (МП) та майже 10% серед "просто православних".

Джерело: espreso.tv

Схожі новини