Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У команді Макрона спалахнув корупційний скандал

  • 25.05.2017, 14:49
  • 987

В епіцентрі гучної історії опинився Рішар Ферран, міністр регіонального розвитку, який перед цим був генеральним секретарем макроновського політичного руху "Вперед!"

Скандальну інформацію оприлюднила сатирична газета Le Canard Enchaîné, чиї публікації вже коштували президентського крісла кандидату від правих Франсуа Фійону.

За інформацією видання, в 2011 році, коли Ферран був генеральним директором страхової компанії Mutuelles de Bretagne, ця фірма уклала з ріелтерської фірмою Садрін Дусен, дружини Феррана, великий контракт про оренду будівлі.

Mutuelles de Bretagne домовилася тоді з компанією Saca винаймати 379 квадратних метрів у французькому місті Бресті за 42 тисяч євро на рік, при тому що, за даними Le Canard Enchaîné, третина площі - це підвальні приміщення.

На момент прийняття рішення фірма дружини Феррана ще не володіла будівлею, який пропонувалася в оренду. Більш того, статутний капітал цієї ріелтерської фірми становив 100 євро. Ну, і, нарешті, до моменту схвалення угоди фірма Saca існувала тільки в проекті - її офіційна реєстрація відбулася лише за місяць, 24 лютого 2011 року.

Предметом обурення журналістів стала, зокрема, та обставина, що маючи на руках такий солідний і, водночас, сумнівний контракт фірма дружини Феррана змогла отримати в банку кредит на купівлю цієї будівлі. До того ж, отримавши гаранта у вигляді страхової компанії, банк профінансував 100% ціни нерухомості (402 тисяч євро).

У контракт з ріелтором був включений ще і пункт про те, що страховик за власний рахунок проведе ремонт в орендованому приміщенні за 250 тисяч євро. У підсумку на ремонт витратили 184 тисяч євро, що теж немало, особливо, якщо врахувати, що замість, як стверджує газета, страхова компанія не отримала від ріелтерської контори нічого.

Проте, угода відбулася, і співпраця триває досі.

Сьогодні, через шість років, справи у контори Saca "йдуть чудово", пише Le Canard Enchaîné. Її вартість збільшилася в 3000 разів, і вона навіть змогла собі дозволити придбання апартаментів у Парижі.

Сам Ферран у відповідь на запит газети заявив про те, що керуючий рада страховика вибрав пропозицію ріелтерської контори Saca тому, що воно було "самим недорогим". "Ціна відповідала ринку, і нічого не було приховано: все знали, що ця контора була власністю моєї дружини", - зауважив міністр.

У Макрона натомість не вбачають чогось незаконного у діяльності Saca. "Немає нічого поганого або незаконного", - заявив "джерело з оточення прем'єр-міністра", на яке посилається газета Le Monde.

Джерело: espreso.tv

Схожі новини