Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ситник: "Неприпустимо, коли міністри беруть на поруки"

  • 24.05.2017, 18:51
  • 1 058

Глава Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник вважає неприпустимим, коли міністри беруть на поруки підозрюваних та ще й роблять це в робочий час.

Про це він сказав, виступаючи у Раді під час парламентських слухань на тему антикорупційної політики.

Ситник почав свій виступ з того, що ще рік тому не очікував, що вдасться протриматися. "Коли я минулого року виступав, я не думав, що ми протримаємося", - сказав Ситник.

Говорячи про корупцію на державних підприємствах, він зазначив, що у розслідуваннях фігурує 33 державних підприємства, 10 із яких входять до топ-100 держпідприємств України. Він наголосив, що сума збитків унаслідок корупції на держпідприємства складає майже 80 млрд грн. "Це те, що вже вкрадено було після Революції Гідності", - зауважив глава НАБУ..

Ситник висловив обурення тим, що міністри беруть на поруки підозрюваних у цих справах. "По деяких із цих проваджень ми бачили, що діючі міністри приходять в суд і беруть підозрюваних на поруки", - заявив Ситник. "Це справа суду визначати, є вина в діях чиновника, чи немає. Це не справа міністрів", - наголосив він.

Ситник нагадав, що звертався до НАЗК з проханням дати оцінку наявності конфлікту інтересів у таких діях міністрів. "Я вважаю взагалі недопустимим, коли чинний міністр в робочий час приходить до суду і бере на поруки", - заявив Ситник. "Якщо я поїду, наприклад, в Закарпатську область брати когось на поруки по вбивству, що про мене скажуть?", - зазначив голова НАБУ.

Він назвав це джерелом політичної корупції і констатував, що жодного прогресу щодо приватизації державних підприємств немає, "тому що ніхто їх не хоче віддавати". "Всі процеси щодо приватизації державних підприємств призупинено", - сказав Ситник.

Джерело: УП