Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вакарчук підтримав медичну реформу

  • 21.05.2017, 21:00
  • 2 274

Населення України невпинно зменшується, але діюча в Україні система охорони здоров'я не в змозі запобігти цьому процесу. Вирішити проблему захворюваності населення, зменшення смертності можна, змінивши підходи до організації системи охорони здоров'я.

Про це у своєму відеозверненні на підтримку медичної реформи сказав український музикант Святослав Вакарчук. Його звернення оприлюднено у Фейсбуці на сторінці підтримки урядових законопроектів .

"Я вважаю, і ми всі вважаємо, що потрібно переходити до принципово нової системи медицини, коли держава і система охорони здоров'я опікується не лікарнями, будівлями, інфраструктурами, а лікуванням хворих та профілактикою хвороб. Для цього потрібно кардинально змінити закони, які існують в Україні, підзаконні акти, а також привести до справжньої імплементації в життя прогресивні речі, які вже є в Україні», - сказав Вакарчук.

Музикант зауважив, що повсякденні інтереси чи потреби в цьому питанні повинні відійти на інший план.

«Для цього сьогоднішні політики повинні, на мою думку, проявити справжню згуртованість, політичну волю і далекоглядність і почати, не звертаючи уваги на повсякденні інтереси, приймати закони, які Україні конче потрібні. Завжди буде щось, що заважає робити нам реформи. Давайте починати зараз, і в прямому і в переносному сенсі, виходити в плюс», - наголосив співак.

До Святослава Вакарчука долучилася актриса театру та кіно Ірма Вітовська-Ванца, яка зіграла у благодійному театральному проекті «Оскар і Рожева Пані», історії про невиліковно хворого хлопчика, який пише листи Богу.

«Давайте дамо системі охорони здоров'я прозорість. Я хочу, щоб у нас була страхова медицина, я не хочу нишком давати гроші медсестрі і принижувати її цим. Я хочу, щоб в медсестри була гідна зарплата. Я не хочу нишком давати гроші лікарю, тому що його ставка нівелює його фах. Хочу, щоб він знав, що має хороший кабінет, достойне обладнання, достойну оплату. Медицина - це наше майбутнє, наших дітей, і тих, які ще народяться, це моя старість, і старість моїх батьків зараз. Це дуже багато складових, і я дуже прошу зрозуміти це і тих, хто лікує, і тих, хто лікується, і тих, від кого залежить як будуть лікувати», - сказала Ірма Вітовська.

Як відомо, наприкінці квітня уряд вніс до Верховної Ради 4 законопроекти, які вводять зміни в системі охорони здоров'я. 18 травня Верховна Рада не включила до порядку денного законопроекти з медичних питань. Як зауважила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, відкладення розгляду медреформи відтермінує її на п'ять років. В той же час, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), щороку вмирає щонайменше 136 тисяч українців, життя яких можна було б врятувати.

Джерело: ukrinform.ua

Схожі новини