Передплата 2024 «Добрий господар»

Швеція закрила кримінальну справу і анулювала ордер на арешт Ассанжа

  • 19.05.2017, 15:15
  • 1 008

Подробиці прокурор має намір розкрити на зустрічі з журналістами, яка відбудеться найближчим часом.

Шведська прокуратура закрила кримінальну справу про зґвалтування, порушену стосовно засновника сайту WikiLeaks Джуліана Ассанжа, який сам він називав політичним. Подробиці прокурор має намір розкрити на зустрічі з журналістами, яка відбудеться найближчим часом.

Джуліана Ассанжа переслідують від 7 грудня 2010 року, коли він був затриманий в Лондоні. У листопаді 2011 року Вищий суд Лондона виніс рішення про екстрадицію Ассанжа до Швеції.

16 серпня 2012 року Ассанж отримав політичний притулок в дипмісії Еквадору у Лондоні, проте засновник WikiLeaks не може покинути межі еквадорського посольства у Лондоні через те, що він одразу буде заарештований та переданий до Швеції.

У Швеції його підозрюють у злочинах сексуального характеру. Ассанж відкидає всі звинувачення і називає їх політично мотивованими.

Він побоюється, що Швеція депортує його в США, де австралійцю загрожує до 35 років тюремного ув'язнення, або смертна кара за публікацію секретних документів.

Раніше Ассанж заявив, що готовий здатися владі США в обмін на помилування для інформатора, колишнього американського офіцера Челсі Меннінг, яка відбуває відбуває 35-річне покарання. Але Ассанж порушив обіцянку погодитися на екстрадицію у США, якщо інформатор сайту Челсі Меннінг буде помилувана. Вона вийде на свободу у травні 2017 року.

Сайт WikiLeaks здобув популярність після публікації секретних матеріалів Пентагону, Держдепартаменту та інших державних органів США.

Джерело: УТ

Схожі новини