Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мінгареллі закликав до реформи виборчої системи в Україні та оновлення ЦВК

  • 19.05.2017, 12:31
  • 982

Глава представництва Євросоюзу сказав, що Україні потрібно впроваджувати процес реформування виборчого законодавства та оновлення Центральної виборчої комісії.

Глава представництва Євросоюзу в Україні Хьюг Мінгареллі у п'ятницю, 19 травня, закликав голову Верховної Ради України Андрія Парубія якнайшвидшої змінити виборчу систему в Україні та оновити склад Центральної виборчої комісії.

За його словами, Україні потрібно впроваджувати процес реформування виборчого законодавства та оновлення Центральної виборчої комісії.

«Я знаю, пане Парубію, що для Вас це не сюрприз, але для нас справді дуже важливо, щоб ви (Україна - Ред.) швидко прогресували в цих двох важливих напрямах», - сказав Мінгареллі.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект постанови про призначення членами ЦВК 11 осіб. Відповідний документ №4790 оприлюднено на парламентському порталі 3 липня 2016 року. Він також вніс проект постанови про звільнення 12 членів ЦВК, зокрема голови Михайла Охендовського. Тоді лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Гринів заявив, що в парламенті наразі не досягнуто консенсусу з питання обрання нового складу ЦВК.

3 жовтня 2016 року голова ВР Парубій повідомив про намір звернутися до президента Петра Порошенка з пропозицією повторно внести подання щодо призначення членів Центральної виборчої комісії.

25 листопада спікер парламенту заявив, що президент готовий у разі потреби змінити запропонованих кандидатів до нового складу ЦВК.

У 12 із 15 членів ЦВК семирічний термін повноважень завершився 1 червня 2014 року, але вони продовжують виконувати свої обов'язки на підставі змін до закону України «Про Центральну виборчу комісію», які були внесені у березні 2014 року з метою забезпечення безперервності виборчого процесу під час президентської виборчої кампанії. Згідно з Конституцією України, Верховна Рада призначає та звільняє членів Центральної виборчої комісії за поданням президента.

Джерело: УТ

Схожі новини