Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Інтернетом гуляє російський фейк, що у польській школі підлітки жорстоко побили українку

  • 16.05.2017, 16:35
  • 1 205

В інтернеті з’явилася інформація про те, що нібито 11 травня біля однієї зі шкіл польського міста Гданська була «жорстоко побита і принижена українська школярка».

На російськомовному ворожому сайті Вєсті.уа з’явилася інформація про те, що буцім в одній зі шкіл Ґданська юрма підлітків побила українську школярку.

Дівчинку цькував натовп одноліток зі словами «бандерівська курва», агресивні підлітки наносили жертві удари по голові й животу. Громадські діячі спростовують таку інформацію.

Фейк про побиття дівчини з посиланням на Facebook користувачки Маріки Путлевської оприлюднили російськомовні сайти. Це спричинили хвилю обурення у місцевих мешканців.

Зокрема, професор Гданського університету, українська активістка, волонтер руху на підтримку Євромайдану Марта Коваль спростувала таку інформацію.

«Російськомовний портал повідомив, буцімто в Гданській гімназії учениці брутально побили іншу ученицю за те, що вона українка. Це неправда. Конфлікт між підлітками справді трапився, проте побита дівчина точно не є українкою, а суперечка не має етнічного тла. Дійсності відповідає лише одне: дівчата підлітки побили колєжанку. На жаль, це один з багатьох випадків агресії серед підлітків. Жертва нібито обзивала маму однієї з нападниць і опублікувала особисті фото в порнографічному аранжуванні на ФБ. Інцидент набув дуже широкого розголосу. Випадок сумний і страшний, але жертва побиття НЕ Є УКРАЇНКОЮ!!!! Це польська школярка, яка, до того ж, вже сама мала клопоти із законом. Ані на відео, ані у ФБ-матеріалі, яким послуговуються vedomosti (сторінка Маріки Питльовської Marika Pytlowska, яку, до слова чомусь назвали Путльовською — видно не знають, як читається у латинському алфавіті літера «у») нема слів і нема жодної згадки про національність побитої дівчинки. Нападниці були затримані поліцією відразу після побиття (до речі, їх було троє, а не натовп), а вчора стали перед судом у справах неповнолітніх. Двоє з них наразі, до рішення суду, перебуватимуть у т.зв. «поправчаку» (це щось на кшталт колонії), а одну, якій ще не виповнилося 13 років, відпустили додому під нагляд судового куратора. У школі працюють психологи. Відтак, це чергова московська провокація на кшталт «розіп’ятого хлопчика» або «зґвалтованої мігрантами дівчинки», — заявила вона.

Нагадаємо, vedomosti писали, що побита дівчинка дала згоду на оприлюднення жорстокого побиття. При цьому кривдники дівчинки свою провину повністю заперечують. У Facebook Маріка Путлевська пише, що такі відео допоможуть людям усвідомити масштаб проблеми під назвою антисемітизм і ксенофобія.

Джерело: zik.ua

Схожі новини