Передплата 2024 «Добрий господар»

«Щоб бринза була смачною, я її тисну, тисну...»

  • 10.05.2017, 19:24
  • 1 972

На Львівщині запрацювала нова сироварня

«Щоб бринза була смачною, я її тисну, тисну...»
«Щоб бринза була смачною, я її тисну, тисну...»

У с. Полянах Золочівського району на Львівщині відкрили новий сироварний завод ТзОВ “Барком”. За день тут виготовляють понад триста кілограмів м’яких та напівтвердих сортів сиру. Роботу отримали близько чотирьох десятків жителів села.

Косичку та сулугуні, бринзу виготовляють за традиційними рецептами дідусів і бабусь. «Спочатку підігріваємо молоко до температури 36 градусів, - розповідає працівниця сироварні пані Галина. — Починається процес густіння. Коли молоко починає гуснути, ріжемо його спеціальним ножем. Коли ж сир починає осідати, згори збираємо сироватку. Через 24 години маємо готову продукцію».

Ми мали можливість спостерігати, як свіженьку бринзу формують у спеціальних ємностях. «Щоб бринза була смачна, я її тисну, тисну... Має бути твердою», - каже пані Леся.

Коптять сир у спеціальних коптильнях упродовж чотирьох - п’яти годин.

Продегустувавши різні види сирів, вирішили подивитися на ферму. На заводі відкрили ще один секрет, чому їхній сир такий смачний. Тварини їдять гірську траву. Карпатські трави посіяли у себе на фермі. Тут, окрім корів, утримують ще 168 овець і 95 кіз. «Наші тварини споживають смачне різнотрав’я. Тому й смачне молоко, з якого виходить смачний сир», - розповідає керівник ферми Володимир Долинський.

Заступник директора ТзОВ «Барком» Олександр Баворовський розповів, що 80 відсотків молока виробляють на власній молочній фермі, яку створили за останній рік. Ще 20 відсотків сировини закуповують у місцевих селян.

Відтак Львівщина продовжує процес, розпочатий минулоріч: було відкрито 50 нових підприємств, на яких створено 12 тисяч робочих місць. Цьогоріч запущено вже дев’ять нових підприємств. У планах — не менш ніж 50. Власники планують і далі розширювати виробництво, щоб виготовляти тверді сири голландської групи. Для цього докуплять обладнання. Ведуться перемовини з голландськими заводами, аби львівські фахівці поїхали у Нідерланди і вивчили їхній досвід у галузі сироваріння. Тоді кількість працівників збільшать у понад два рази.

Схожі новини