Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Польща просить США видати українця, якого звинувачують у злочинах проти поляків

  • 09.05.2017, 20:14
  • 1 823

Мова йде про 98-літнього Майкла (Михайла) Каркоця, який від 1949 року живе у Сполучених Штатах Америки.

Польща просить США видати українця, якого звинувачують у злочинах проти поляків
Польща просить США видати українця, якого звинувачують у злочинах проти поляків

Влада Польщі звернулася до Департаменту юстиції США із проханням про надання юридичної допомоги у процесі екстрадиції українця, якого звинувачують у злочинах проти польського народу. Про це повідомляє Польське радіо.

Мова йде про 98-літнього Майкла (Михайла) Каркоця, який від 1949 року живе у Сполучених Штатах Америки. Спроби видати його польській стороні підтримав Центр Симона Візенталя (неурядова організація, діяльність якої спрямована на захист прав людини, боротьбу з тероризмом, антисемітизмом і вивчення Голокосту — ред.).

Головна комісія з переслідування злочинів проти польського народу Інституту національної пам’яті Польщі звинувачує Майкла (Михайла) Каркоця у тому, що він як командувач компанії Українського легіону самооборони (УЛС) у липні 1944 року зорганізував пацифікацію села Хланув на Люблинщині. Тоді загинули 44 особи, зокрема жінки та діти. Пізніше підрозділ Каркоця спільно з німцями брав участь у придушенні Варшавського повстання.

Майкл Каркоць протягом 60 років проживає у Міннеаполісі, де він був діячем місцевої української громади. Його син заперечує звинувачення проти батька, стверджуючи, що вони були сфабриковані. Але у виданих в 1995 році спогадах українською мовою Майкл Каркоць визнав, що він попросив німців створити Український легіон самооборони. Потім підрозділ приєднали до дивізії СС «Галичина».

Темне минуле Каркоця у 2013 році розкрило агентство Associated Press. Особу українця підтвердила польська прокуратура, яка знайшла свідків його злочинів. У березні Головна комісія з переслідування злочинів проти польського народу заявила, що вимагатиме його екстрадиції. У рамках підготовки цього клопотання, Національна прокуратура попросила Департамент юстиції США провести медичний огляд Майкла Каркоця.

Міжнародна єврейська організація Центр Симона Візенталя підтримала польську владу, яка прагне, аби Майкл Каркоць постав перед судом. Там переконанні, що особи, звинувачені у воєнних злочинах, повинні відповідати у суді навіть якщо, так як Каркоць, вони є літніми людьми.

«Так ми показуємо, що якщо хтось вчинив жахливі злочини, то його переслідуватимуть, незалежно від того, скільки років мине та як далеко він втече. А тому ми повинні переслідувати нацистських воєнних злочинців», - сказав Аарон Брайтбарт з Центру Симона Візенталя у Лос-Анджелесі.

Він прокоментував також аргументи сина Каркоця, який стверджує, що його батько важко хворіє на хворобу Альцгеймера. «Суд повинен вирішувати, що робити з такими особами. Але дуже погано давати таким особам спокій», - додав Брайтбарт, наголошуючи, що у випадку воєнних злочинів терміну давності немає.

Джерело: УТ

Схожі новини