Передплата 2024 «Добрий господар»

На Львівщині хочуть провести референдум щодо зміни назви міста

  • 04.05.2017, 17:56
  • 2 116

Була Кам'янка-Бузька, а може стати Кам'янка-Струмилова. Саме так місто називалося понад п'ять століть, допоки у радянські часи його не перейменували. Зараз стару назву хочуть повернути. Яка краща – сучасна чи історична – вирішать на міському референдумі.

Замість офіційних портретів у кабінеті мера Кам'янки-Бузької на стінах — старі фотографії міста. Їх показує усім гостям. Та от тільки назва населеного пункту на світлинах інша, аніж сучасна.

«Палац був, була кошара, військовий ринок. Тобто місто повністю функціонувало і всюди на тих світлинах є Кам'янка-Струмилова», — розповідає міський голова Кам'янки-Бузької Олег Омелян.

Так місто називалося більше ніж 500 років. Першу частину назви взяло від кам'янистої місцевості, а другу — від прізвища засновника — польського старости, якого прислав сюди король Казимир, аби укріпити оборонні вали.

«Вони укріпили ті вали, то було 15 метрів завширшки і 15 у висоту. Але в історичній довідці згадується, що Юрій Струмило, поскільки там були великі гроші, вирішив ще побудувати собі замок. Певно також була спокуса велика славою і грошима», — розповіла директорка «Музею Кам'янеччини» Оксана Дерецька.

Стару назву мають і дві найвизначніші пам'ятки міста — Євангеліє 1411 року і чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, яка двічі плакала і змінювала свій лик, коли на Галичину набігали татари.

«До цієї ікони приїжджає дуже багато людей. Всі просять здоров'я. Зараз у людей дуже ноги болять. Кажуть, що вона зцілює. Я сама молюся», — розповіла прихожанка церкви Різдва Пресвятої Богородиці Марія Лис.

Відтак у місті всерйоз задумалися аби повернути стару назву. Кам'янкою-Бузькою місто стало в 1944-му році. І хоча другу частинку назви запозичило від річки Буг, дехто вважає її комуністичною, адже перейменували місто саме за радянських часів.

Зараз городян опитують через соцмережі: яка назва краща. А от на вулицях не всі й знають, що місто можуть перейменувати.

«Правда? Я перший раз чую. Я знаю, що в нас станція була Кам'янка-Струмилова. Ну, але, якщо перейменують, чесно кажучи, мені байдуже», — каже мешканка Кам'янки-Бузької пані Ірина.

«Більшість людей, які хочуть Кам'янку-Струмилову, то люди старшого віку. Але я би так казав: річка Кам'янка і річка Буг і виходить Кам'янка-Бузька. Так значно краще», — вважає мешканець Кам'янки-Бузької пан Сергій.

«Ну, напевно, Кам'янка-Бузька ми вже привикли. А Кам'янка-Струмилова — якось незвично», — додають місцеві школярки Кароліна і Наталя.

Незвично, зате ексклюзивно. Так вважають у Ратуші. Скаржаться: їхнє місто часто плутають із райцентром — Буськом. Тож питання про перейменування вирішили винести на референдум.

«Цього року в нас будуть вибори до об'єднаної територіальної громади. І заодно можна провести ще референдум, якщо буде на це воля мешканців. Тобто ми не витрачаємо жодних додаткових грошей з бюджету, а задно зможемо поставити крапку у дискусії і визначитися», — говорить міський голова Олег Омелян.

Вибори, а заодно й референдум, планують на осінь.

Джерело: zaxid.net

Схожі новини