Передплата 2024 «Добрий господар»

Шокін має намір повернутися на посаду генпрокурора через Верховний суд

  • 28.04.2017, 21:00
  • 845

Адвокати Шокіна просять Верховний суд скасувати рішення ВАСУ.

Колишній генпрокурор України Віктор Шокін (2015-2016 рр..) подав до Верховного суду заяву з приводу розгляду питання його відновлення на посаді. Про це повідомив його адвокат Владислав Максимов, передають ЗМІ. Зокрема, за словами адвоката, при розгляді справи Вищим адміністративним судом були допущені порушення норм процесуального права, тому Верховний суд України повинен скасувати рішення ВАСУ.

Раніше судді ВАСУ відмовилися розглядати позов Шокіна по суті. При цьому адвокати Шокіна впевнені, що суд помилково застосував положення частини 2 статті 99 Кодексу адміністративного судочинства, якими встановлено порядок обчислення строку звернення до адміністративного суду.

13 лютого 2017 року Шокін отримав документальне підтвердження з Верховної Ради щодо факту "кнопкодавства" під час голосування за його відставку. При голосуванні за надання згоди на звільнення Шокіна з посади були зараховані голоси чотирьох народних депутатів, які були відсутні на пленарному засіданні.

За даними видання, 27 лютого 2017 року зі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури була отримана інформація про те, що Національним антикорупційним бюро України проводиться розслідування за фактами підкупу народних депутатів при голосуванні за відставку Шокіна.

У той же час, як зазначають адвокати, суд не звернув на це уваги і зробив помилковий висновок про те, що строк на звернення в адміністративний суд почав обчислюватися з дня прийняття оскаржуваного рішення, а не з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів, як це зазначено у статті 99 Кодексу адміністративного судочинства.

"Віктор Шокін у своїй позовній заяві надав повні неспростовні докази порушень, які мали місце при його звільненні. Враховуючи це, суд повинен був прийняти позов до розгляду та розглядати її по суті, надавши заявнику доступ до правосуддя. Чому судді не зробили цього? Очевидно тому, що знаходилися під тиском. Зокрема, суддя Валентин Мороз. Враховуючи, зокрема, і ці обставини, ми вважаємо рішення ВАСУ таким, що прийняте з порушенням норм процесуального права, у зв'язку з чим воно підлягає скасуванню", - зазначив адвокат Максимов.

За його словами, суддя ВАСУ Валентин Мороз, який головував у колегії суддів при розгляді позову Шокіна, не міг діяти неупереджено, адже напередодні судового засідання ГПУ відкрила кримінальне провадження щодо внесення неправдивої інформації у систему документообігу суду по справах, які вів Валентин Мороз.

"Очевидно, що суддя відчував певний тиск і повинен був відкрито повідомити про це перед початком розгляду справи і зробити самовідвід. Але він цього не зробив, а значить - позов Віктора Шокіна розглядався персоною, яка перебувала під тиском ГПУ", - сказав адвокат.

Адвокати Шокіна просять Верховний суд скасувати рішення ВАСУ, оскільки, на їхню думку, при розгляді справи судді допустили істотні порушення норм процесуального права, які завадили розглянути справу по суті і прийняти законне обґрунтоване рішення.

Джерело: РБК-Україна

Схожі новини