Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські історики знайшли більше 40 останків жертв комуністичного режиму

  • 28.04.2017, 16:35
  • 1 051

На приватній ділянці в садовому кооперативі «Світоч» за адресою 6-й Топольний провулок у Львові історики з підприємства «Доля» продовжили розкопки з пошуку людських останків.

У 50-х роках ця територія була режимним об’єктом львівської пересильної тюрми №25, яка розташовувалась на теперішньому місці «Музею території терору». На цвинтарі закопували людей, які помирали від нелюдських умов утримання у в’язниці.

Розкопки у Топольному провулку почали у 2013 році. Тоді вперше на людські решки натрапив власник земельної ділянки. За два сезони попередніх робіт історики виявили 511 останків.

«Попередні роки ми буквально на декількох останках бачили елементи насильницької смерті: переламана черепна коробка, кульові отвори. Але це були винятки. Здебільшого це люди, які не могли витримати тих умов. Це малолітні діти, жінки, старші люди», — розповів заступник директора комунального підприємства «Доля» Ярослав Онищук.

На кількох квадратних метрах, що вже розкопали, бачать більше 40 людських скелетів. Це здебільшого останки старших людей. На рештках видно сліди трепанації черепа, ампутації кінцівок. Фахівці припускають, що студенти медики могли на трупах людей проводити навчання.

Ексгумація триватиме ще кілька місяців. Пізніше останки, як і інші, перепоховають на Личаківському кладовищі.

Джерело: zaxid.net

Схожі новини