Передплата 2024 «Добре здоров’я»

З ким «дружимо містами»?

  • 30.04.2017, 12:00
  • 1 890

30 квітня – Всесвітній день поріднених міст.

Щороку в останню неділю квітня відзначають Всесвітній день поріднених міст. Всесвітня федерація поріднених міст, створена у 1957 році у Франції, сьогодні нараховує понад 3,5 тисячі населених пунктів-членів. Особливо «дружити містами» полюбляли посадовці різного штибу у радянські часи. Адже це давало можливість у складі різних делегацій виїжджати за кордон і там весело проводити час. Львів тоді мав до двадцяти міст-побратимів у різних країнах світу, не кажучи вже про російські міста. А з ким і як ми дружимо тепер?

-У Львівській міськраді ми ніколи якось по-особливому не відзначали День поріднених міст, - розповіла «ВЗ» начальник управління інформаційної політики та зовнішніх відносин Львівської міської ради Тетяна Хабібрахманова. - Натомість маємо хороший захід, який відбувається на початку вересня - Фестиваль партнерства. Це не політизований, а культурний захід. Це партнерські міста - польські. Запрошуємо до Львова представників з усіх польських міст, з якими коли-небудь мали контакт, організовуємо різні заходи. Кожне місто представляє себе, проводяться дискусії на актуальні теми, майстер-класи тощо. Львів має міста-партнери і з інших країн світу. Є група міст, з якими у нас підписаний договір про співпрацю, і група міст, з якими ми співпрацюємо без договору. Зараз політика міста така: для того, щоб співпрацювати, не обов’язково мати офіційно підписаний документ.

Львів має 12 міст-партнерів, з якими маємо підписані меморандуми. Зокрема, шість польських - Ряшів, Краків, Перемишль, Вроцлав, Лодзь, Люблін. Із Варшавою у нас дуже хороша комунікація, хоча співпрацюємо без угоди. З польськими містами співпраця є найбільш прогресивною, бо ми сусідні країни, нема проблем із транспортним сполученням. Також інтенсифікувалася співпраця із німецьким містом-партнером Фрайбургом. Ми написали спільний проект - «Район зелених технологій», отримали на нього фінансування і подалися з ним на грант німецького уряду, очікуємо на результат. З нещодавно підписаних договорів - Тбілісі (Грузія), Вільнюс (Литва) і Пловдів (Болгарія). Також Львів співпрацює із грузинським Кутаїсі (договір підписаний у 2002 році) і Баня-Лукою (Боснія і Герцеговина).

— Пані Тетяно, Перемишль - таке маленьке місто, можливо, воно дещо «непрестижне» для великого Львова?

— Договір із Перемишлем був підписаний ще 1995 року. Тоді не керувалися принципами «малих - великих» міст. Думали про налагодження комунікацій, дружність, спілкуванням між людьми. Зрештою, Перемишль дуже близьке місто до кордону, думаю, що з цих міркувань цей договір і підписали. Щодо російських міст, то у нас жодного діючого договору з ними не було. По Україні були такі договори про співпрацю, але багато українських міст скасували ці угоди. Без угод Львів співпрацює із Віднем, Зальцбургом та Інсбруком (Австрія), Ліоном і Ам’єном (Франція). Із німецьким Лейпцигом у нас також дуже хороші стосунки, зараз маємо спільний проект із просторового розвитку.

Схожі новини