Передплата 2024 «Добрий господар»

У Польщі обіцяють відновити пам'ятник в Грушовичах після розкопок

Могилу вояків УПА може бути впорядковано на кладовищі у Грушовичах після проведення відповідних археологічних досліджень.

Про це йдеться в офіційній заяві Інституту національної пам'яті Польщі (ІНПП).

“Польська сторона неодноразово підкреслювала у кореспонденції з українськими партнерами, що існуючий від 1994 року об'єкт на кладовищі у Грушовичах потрібно розібрати, аби провести археологічні дослідження, що мають на меті підтвердити наявність людських останків під пам'ятником, а могила могла б бути упорядкована Міжвідомчою комісією (України — ред.) у співпраці з польською стороною і підлягала б юридичному захисту з боку польської держави. Ми й надалі підтримуємо свою позицію в цьому питанні і готові допомогти українській стороні”, - йдеться в заяві ІНПП.

Водночас, польська сторона “із здивуванням” сприйняла інформацію Українського інституту національної пам’яті, що у відповідь на демонтаж пам'ятника у Грушовичах українська сторона призупинить процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України і надання дозволів на проведення робіт з пошуку поховань та впорядкування польських місць пам’яті в Україні.

ІНПП повідомив, що не сприймає аргументи української сторони про те, що в 90-х роках минулого століття у законодавчому полі Польщі існувала “правова порожнина” щодо процедури встановлення пам'ятників. Зазначається, що ІНПП неодноразово інформував українських колег, а також Об'єднання українців у Польщі (ОУП), що “об’єкт у Грушовичах встановлено нелегально”.

Водночас, польська сторона відкидає звинувачення у тому, що вона не реагує на акти вандалізму щодо нелегально встановлених українських пам'ятників на своїй території. Прикладом реакції Варшави на акти вандалізму названо негайну реакцію місцевої влади на профанацію могили УПА на українському кладовищі у Пікуличах біля Перемишля чи на горі Монастир біля села Верхрата. Підкреслюється, що після нападів, ймовірно проросійських сил на інші місця пам'яті, ІНПП закликав українську сторону “до діалогу щодо зміни їх форми, написів, що дозволило б на їх легалізацію”.

Зазначається, що польська сторона не сприймає також аргументацію українців, що 105 польських пам'ятників на території України є нелегальними, оскільки раніше українська сторона не висловлювала своїх застережень з приводу їх легальності.

ІНПП Польщі також висловив готовність до подальшої співпраці з українською стороною.

Мінкульт Польщі заявляє про законність демонтажу пам'ятника воякам УПА

У Міністерстві культури та національної спадщини Польщі заявляють, що демонтаж пам’ятника воїнам УПА в польському селі Грушовичі — законний.

Про це повідомляє «Польське радіо»

«Демонтаж незаконно встановленого у 1994 році пам’ятника УПА на муніципальному кладовищі у Грушовичах неподалік Перемишля є законним», - заявили у міністерстві і відзначили, що «пам’ятник зведений із порушенням чинного у Польщі законодавства, без отримання відповідних дозволів від місцевої влади».

Крім того, у міністерстві зазначили, що демонтаж пам’ятника «відбувся відповідно до чинного законодавства».

«Відповідне Рішення війта (ґміни Стубно) прийнято згідно із законом від 8 березня 1990 року про самоврядування ґмін. Таким чином, ця акція була проведена у відповідності до закону, хоча для деяких представників української сторони цей факт, можливо, важко прийняти, особливо напередодні відзначення річниці операції «Вісла», — заявляє Мінкультури Польщі.

У відомстві також додали, що «проти пам’ятника у тій формі виступала Рада охорони пам’яті боротьби та мучеництва, з якою також встановлення пам’ятника не консультувалося».

«Українській стороні — Державній міжвідомчій комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті міністрів України — неодноразово були направлені листи про заходи з метою врегулювання правового статусу згаданого пам’ятника, що був одним із багатьох подібних незаконно встановлених на терені Польщі пам’ятників прославляння членів УПА, які мають символічне значення і не пов’язані з місцем поховання», — стверджують у польському міністерстві.

Окрім того, як зазначається, що «листи із подібним змістом направляло від минулого року також українській стороні Бюро увічнення боротьби та мучеництва Інституту національної пам’яті Польщі". «Однак також ці дії не дали очікуваного результату», — заявили у відомстві.

Міністерство культури зазначило, що демонтаж пам’ятника було проведено відповідно до прийнятого війтом ґміни Стубно Янушем Слабіцьким рішення через «неврегульований правовий статус та обґрунтовані протиріччя, які викликало як послання, так і елементи оздоблення пам’ятника».

«Польська сторона вважає, що кожен убитий або полеглий в результаті воєн та політичних репресій на території Польщі (як і України) має право на гідне увічнення та спочинок. Міністерство відкрите до діалогу з українською стороною у питаннях увічнення та організації гідного поховання населення української національності, могили якого розташовані на терені Польщі, за умови, що вирішення спірних питань відбудеться у дусі порозуміння та діалогу, відповідно до чинного у Польщі законодавства та згідно із положеннями Угоди між урядами Польщі та України про охорону місць пам’яті і спочинку жертв війни та політичних репресій, підписаної у Варшаві 21 березня 1994 року», — йдеться у заяві міністерства культури.

Водночас польський Мінкульт заявляє, що з їхнього боку «не буде дозволу на функціонування у громадському просторі встановлених з порушенням чинного на терені Польщі законодавства пам’ятників «слави Української повстанської армії», метою яких є прославляння збройного формування, відповідального за злочини, вчинені проти тисяч, здебільшого беззахисних, польських громадян».

Інститут нацпам'яті зупиняє легалізацію польських пам'яток

Український інститут національної пам'яті призупиняє процес легалізації польських меморіальних об’єктів в Україні.

Про це йдеться у заяві Українського інституту нацпам'яті, оприлюдненій на сайтіпрес-службі.

Говорячи про демонтаж на польському цвинтарі надгробного пам'ятника воякам УПА, вказується, що організатори цих злочинних дій назвали це "публічною акцією" і "першим легальним демонтажем нелегального пам’ятника".

"Ліквідація могили була анонсована у польських ЗМІ, а сам "демонтаж" польські журналісти висвітлювали безпосередньо на цвинтарі. Варварському нищенню могили не перешкоджала поліція, а війт села навіть схвально відгукнувся про вчинений злочин", - йдеться у заяві.

"Руйнування братської могили вояків УПА в Грушовичах є 15-м за чергою актом наруги над місцями пам’яті українського народу в Польщі, вчиненим від 2014 р. Ці випадки залишаються без розгляду польськими правоохоронними органами. Польська влада не відновлює знищених пам’ятників. Водночас за той самий період в Україні було вчинено 4 акти наруги над польськими місцями пам’яті, і кожного разу українська влада у найкоротші терміни відновлювала меморіальні об’єкти у їх первинному вигляді, а за фактами вандалізму порушувались кримінальні справи", - повідомляє інтистут Нацпам'яті.

У заяві вказується, що "відсутність належної реакції польської влади на системне нищення українських місць пам’яті в Польщі змушує нас призупинити процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України".

"Відтак, щонайменше 105 польських пам’ятників і пам’ятних знаків, збудованих на території України в період з 1991 по 2017 рр., залишаються нелегальними", - йдеться в заяві.

Також інститут ініціює перед Державною міжвідомчою комісією у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій зупинення надання дозволів на проведення робіт з пошуку поховань та впорядкування польських місць пам’яті в Україні.

Інститут звертається місцевої влади з проханням "припинити розгляд будь-яких звернень польських державних інституцій, окремих осіб чи громадських організацій щодо надання дозволів на встановлення нових польських пам’ятників та пам’ятних знаків чи реставрацію вже існуючих".

"Український інститут національної пам’яті готовий до поновлення співпраці з польськими партнерами відразу після відкритого та прозорого розслідування всіх фактів нищення українських місць пам’яті, що мали місце протягом 2014-2017 рр., притягнення до відповідальності винуватих осіб та відновлення і легалізації знищених українських пам’ятників коштом польської сторони", - йдеться у заяві.

«Елементи розібраного пам’ятника може бути використано у будівництві...»

Польський війт заохочував руйнування надмогильного обеліска воїнам УПА.

Ті, у кого сверблять руки розпалити ворожнечу між польським і українським народами, підкинули нову порцію хмизу у це спопеляюче багаття. На цвинтарі села Грушовичі (Підкарпатське воєводство РП), котре розміщене за 5 км від Перемишля, польські радикали знищили пам’ятник воїнам УПА, що його українська громада 23 роки тому встановила на місці поховання 12 українських партизанів. Під час демонтажу “нелегально встановленої споруди” був присутній Януш Слабіцький, війт ґміни Стубно, до якої належать Грушовичі. Він підтримав знищення надмогильного обеліска. “НП” сталася за кілька днів до 70-х роковин антиукраїнської операції “Вісла”.

Про те, що руйнування пам’ятника було політичною, а не юридичною акцією, свідчить той факт, що нею займалися не комунальні служби, а молодики, які представляли партію “Національний рух”. Вони були вбрані в однаково чорні футболки з «антибандерівською» символікою.

Металічний тризуб на постаменті спиляли «болгаркою», а кам’яну основу геть чисто розібрали. Про потурання радикалам з боку місцевої влади свідчать слова стубнівського війта про те, що «пам’ятник усунуто в рамках громадської ініціативи, оскільки він псував естетичний вигляд кладовища, був нестабільний, а відтак небезпечний для оточення». А ще Януш Слабіцький цинічно заявив: «Якщо глибоко копати, то можна викопати якісь людські останки». За словами війта, які наводить сайт portalprzemyski.pl, «елементи розібраного пам’ятника може бути використано в будівництві». Тим самим підтвердив, що йдеться про плюндрування могили.

«Демонтаж» у Грушовичах може викликати ланцюгову реакцію з боку радикальних сил в Україні і стимулювати «війну пам’ятників».

Гостро відреагували на події у Грушовичах у Міністерстві закордонних справ України. «Це відверта провокація у переддень вшанування 70-х роковин злочинної акції Вісла — очевидно з метою відвернення уваги від цієї сумнозвісної дати, — йдеться у заяві МЗС. — Нашим спільним інтересом є спокійно врегулювати цю ситуацію комплексно в правовому полі, щоб у подальшому не було дій подібного роду». Зовнішньополітичне відомство звернулося до польської сторони за офіційними роз’ясненнями та планує узгодити подальші кроки щодо легалізації усіх місць поховань як на території Польщі, так і в Україні. В українському МЗС нагадали, що «належна опіка пам’ятників на державному рівні має забезпечуватися відповідно до двосторонньої угоди від 1994 року про збереження місць пам’яті.

Тим часом активісти «Об’єднання ук­раїнців у Польщі» звернулися до польського прем’єра Беати Шидло, аби вона «сприйняла цю справу як пріоритетну для забезпечення громадського спокою у країні». Українці закликали поляків «не піддаватися на антиукраїнські провокації, не погоджуватися на плюндрування могил, розпалювання ненависті на національному ґрунті, на приниження осіб інших національностей».

Оцінку подіям у Грушовичах дав директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. У його заяві йдеться:

«У Польщі роковини акції «Вісла» відзначають продовженням злочинів, вчинених комуністами.

70 років тому польський комуністичний режим виселив близько 150 тисяч українців із земель, де вони жили віками, розсіяв їх далеко від дому, щоб вони зникли як національна спільнота.

Комуністи заявляли про «легальність» своїх дій, представляли брутальну депортацію всього населення як відплату українцям за прагнення незалежності та боротьбу УПА.

Нині на цих самих землях скидають могильні хрести, знищують українські пам’ятники та плюндрують поховання, щоб стерти сліди існування українців.

Операція «Вісла» отримує логічне продовження — тепер оголошують законним ліквідацію слідів української присутності у Надсянні (Лемківщині, Холмщині...).

На відміну від випадків плюндрування польських пам’ятників в Україні, в Польщі сьогодні руйнують відкрито, ще й наголошуючи на легальності вандалізму. Знищення 26 квітня пам’ятника УПА на цвинтарі в Грушовичах коло Перемишля оголошено «першим легальним демонтажем нелегального пам’ятника». Війт села заявив, що «не боїмося наслідків цієї акції з української сторони». Міг би сказати й відвертіше — «очікуємо на заслужене заохочення з російської сторони».

Так не засуджений злочин комуністів — акція «Вісла» — надихає нове покоління шовіністів».

— Ми сподіваємося на адекватну, здорову реакцію польської влади на цю надзвичайну подію у Грущовичах, — сказав кореспонденту «Високого Замку» Володимир В’ятрович.

Надмогильний пам’ятник у Грушовичах пережив кілька актів наруги. Вперше його було сплюндровано 2 березня 2014-го. У серпні того ж року представники польської фашистської організації «Фаланга» написали на постаменті «Смерть катам Волині і Донбасу!». У травні 2015 року з пам’ятника демонтували п’ять таблиць, флагштоки, було розкидано лампадки та штучні квіти синьо-жовтих кольорів. На монументі було намальовано образливі символи радикалів.

Іван Фаріон

InformNapalm: "За провокаціями навколо пам'ятника воїнам УПА в Польщі стоїть Москва"

За даними волонтерів, осквернення цього монументу у серпні 2014 року було частиною російський провокацій у Польщі, на які Кремль виділив близько 100 тис. євро.

Волонтери InformNapalm встановили, що за акціями з оскверненням українського пам'ятника в польському селі Грушовичі стоїть Москва. Про це вони дізналися з листування громадянина Білорусі Алєксандра Усовського, який займався організацією антиукраїнських акцій в Польщі та інших країнах Східної Європи, отриманого хакерами Українського кібреальянсу.

Як зазначається, осквернення цього монументу у серпні 2014 року було частиною російський провокацій у Польщі, на які Кремль виділив близько 100 тис. євро.

"Завдяки зламу листування Усовського, вдалося встановити, що на початку 2017 року він знову планував зустріч зі своїми польськими «партнерами» для організації нових провокацій. Щоб зірвати ці провокації, активісти UCA і волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm превентивно виклали у відкритий доступ листування Усовського з польськими націоналістами з обговоренням акцій біля пам’ятника в Грушовичах. Викриті факти мали широкий інформаційний резонанс в українській та польській пресі, що зірвало чи відтермінувало низку провокацій Москви", - ідеться в повдіомленні.

InformNapalm зазначає, що провокації в Польщі планувалися людьми з оточення помічника президента РФ Владіслава Суркова і керівника Інституту країн СНД, депутата Держдуми РФ Константіна Затуліна,

Дещиця: "Київ готує ноту до МЗС Польщі щодо провокації у Грушовичах"

Українська сторона незадоволена провокативним способом демонтажу пам'ятника воякам УПА поблизу Перемишля, що відбулося у переддень відзначення 70-річчя акції "Вісла".

Київ звернувся до МЗС Польщі за роз'ясненням ситуації і готує відповідну дипломатичну ноту, заявив у коментарі власному кореспондентові Укрінформу посол України в Польщі Андрій Дещиця.

"Перш за все, нас обурює, що демонтаж пам'ятника відбувся у такий відкритий, провокативний спосіб. По-друге, це відбулося напередодні заходів вшанування жертв акції "Вісла", а пам'ять про цю акцію і тих, хто загинув чи постраждав в минулому має нас об'єднувати, а не ділити. По-третє, нас обурює, що подібного роду дії чиняться в односторонньому порядку, а не обговорюються і погоджуються в рамках існуючих двосторонніх механізмів", - наголосив Дещиця.

Дипломат підкреслив, що на початку травня у Варшаві мають відбутися консультації за участі керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників жертв війни, АТО та політичних репресій.

"І власне в рамках таких механізмів варто обговорювати вшанування пам'яті і легалізації існуючих пам'ятників, а не робити це в односторонньому порядку, що може спричинити реакцію з іншого боку кордону по відношенню до польських пам'ятників в Україні, чого ми б дуже не хотіли", - наголосив Дещиця.

Посол повідомив, що українська сторона звернулася до МЗС Польщі з проханням дати оцінку таким діям і закликала до вирішення такого роду питань в існуючих правових рамках і рамках обговорення таких питань в межах відповідних інструментів співпраці. Він також додав, що українська сторона готує дипломатичну ноту до МЗС РП з цього приводу.

МЗС: "Україна вважає «провокацією» демонтаж пам’ятника УПА в Польщі"

Міністерство закордонних справ України назвало «відвертою провокацією» зруйнування українського пам'ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

«Це відверта провокація в переддень вшанування 70-х роковин злочинної акції Вісла — очевидно з метою відвернення уваги від цієї сумнозвісної дати. Ми звернемося до польської сторони за офіційними роз'ясненнями і узгодимо подальші кроки стосовно легалізації усіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам'яті з 1994 року», — йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що найближчими днями у Варшаві пройдуть двосторонні консультації за участі керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, яка відповідальна за реалізацію вищезгаданої угоди.

Польські націоналісти знищили пам’ятник воякам УПА поблизу Перемишля

Активісти та представники польських націоналістичних організацій 26 квітня розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воякам УПА, який до цього вже плюндрувався вандалами.

Акція, яка відбувалася за згодою війта гміни Стубно і в яку не втручалася поліція, викликала рішучий протест Об'єднання українців у Польщі (ОУП), яке прийняло заяву з цього приводу, передає Укрінформ.

"26 квітня сталася чергова антиукраїнська провокація у Підкарпатському воєводстві - розбір залишків українського місця пам'яті в селі Грушовичі, гміна Стубно. Два роки тому це місце пам'яті було зруйновано невідомими вандалами, а нинішня акція здійснена "групою активістів", в якій участь взяв війт зміни Стубно, а патронат взяла на себе політична партія "Національний рух", - йдеться в заяві.

У ній підкреслюється, що організатори провокації не приховують, що їх метою є перешкоджання відзначенню 70-ї річниці акції "Вісла", тобто депортації 140 тис. українців з рідних земель південно-східної Польщі на північ і захід.

В Об’єднанні нагадали, що безкарність і відсутність реакції польської держави на дії "невідомих зловмисників" упродовж 2015-2016 років лише заохочують зловмисників в Польщі та Україні до таких провокацій.

"На жаль, так і сталося. Безкарність робить сміливішими. Тому ті, хто прагне підпалити польсько-український кордон, за кожним разом роблять крок уперед",- йдеться в заяві ОУП.

У ній наголошується, що настав час аби польський уряд і підлеглі йому служби правопорядку і безпеки здійснили рішучі кроки.

"Звертаємося з пильним закликом до пані прем’єр Беати Шидло, аби вона сприйняла цю справу як пріоритетну для забезпечення громадського спокою у країні", - йдеться в заяві.

У ній також є заклик до польської громадської думки "не піддаватися на антиукраїнські провокації" і не погоджуватися на "плюндрування могил, розпалювання ненависті на національному грунті, а також приниженні осіб інших національностей".

Як інформує portalprzemyski.pl, війт гміни Стубно Януш Слабіцький заявив, що пам'ятник усунуто в рамках громадської ініціативи, оскільки він псував естетичний вигляд кладовища, був нестабільний, а відтак небезпечний для оточення. Крім того, він заявив: "якщо глибоко копати, то можна викопати якісь людські останки", а в майбутньому це буде місце для поховання. Натомість, елементи розібраного пам'ятника можуть бути використано в будівництві".

Джерело: УП

Схожі новини