Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові відбулися поминальні заходи, присвячені 31-річниці Чорнобильської трагедії

  • 26.04.2017, 15:45
  • 843

У середу, 26 квітня, у Львові вшанували загиблих ліквідаторів Чорнобильської аварії.

До 31-ої річниці від вибуху на атомній електростанції біля пам’ятного знаку «Героям і жертвам Чорнобиля» на вул. Морозній відслужили молебень. Пом’янути колег прийшли учасники тих подій. Тоді, 26 квітня 1986 року, техногенна катастрофа завдала великої шкоди. Кількість радіоактивних речовин, які були викинуті в повітря, за потужністю прирівнювали до 300 Хіросім.

«Місцеві тепловози тоді вже набрали радіації. Мій тепловоз теж брав участь у вивозі реактивних відходів з-під четвертого блока, з третього блока, який працював. Тепер я себе не дуже добре почуваю. Не буду всі хвороби розказувати. Лікарню відвідую час від часу», — розповів мешканець с. Шкло Ігор Хрупа, який працював машиністом тепловоза у Чорнобилі.

«6 травня я вже там опинився. Із групою таких самих стриян, як і я. Тішуся, що вижив із того всього. Бо поїхав у Чорнобиль з набором 40 рентгенів тоді, коли звідти відправляли з 20-ма рентгенами. Адже я рентгенологом працював у себе в Стрию. Із мене зробили в Чорнобилі командира взводу хімрозвідки. Найбільша нагорода для мене та, що мій взвод весь живий. Ото тішуся», — поділився емоціями ліквідатор наслідків Чорнобильської аварії Левко Рішко зі Стрия.

За даними організації Союзу «Чорнобиль», після вибуху з 600 тис. ліквідаторів 10% померли і 165 тис. людей стали інвалідами.

Попри те, держава не вельми ними опікується, бідкаються чорнобильці. До прикладу, ліквідатори вищої категорії на оздоровлення отримують лише 120 грн на рік. А на відшкодування витрат на харчування до 400 грн на місяць. Що ж до ліків, кажуть, узагалі ними не забезпечені. Тож вимагають посадовців звернути на них увагу.

Джерело: zaxid.net

Схожі новини