Передплата 2024 «Добра кухня»

Зі спілки художників виключили кількох відомих львівських митців

  • 26.04.2017, 12:47
  • 2 422

Львівська обласна організація Національної спілки художників України оприлюднила лист за підписом голови спілки Володимира Чепелика, в якому йдеться про виключення зі складу ЛОО кількох відомих львівських художників через «порушення морально-правових норм».

«Відповідно до прийнятого Рішення з членів ЛОО НСХУ виключено зокрема такі особи: Василь Ярич, Дмитро Парута, Сергій Якунін, Вікторія Ковальчук та Василь Заляско, які допустили порушення морально-правових норм передбачених Статутом НСХУ у діях, що скеровані проти спільних інтересів НСХУ та, які компрометують ділову репутацію Спілки, а також свідомо і цілеспрямовано спотворюють справжню інформацію, яка стосується майнового комплексу НСХУ на Львівщині», - написано у листі.

Йдеться, зокрема, про будинок на площі Міцкевича,9, який належав художникам і був об'єктом суперечок із інвесторами.

Судячі із тексту листа, згадані художники «вводили в оману широке коло членів ЛОО НСХУ, користуючись негативними фактами попереднього періоду діяльності ЛОО НСХУ, коли її очолював інший Голова ЛООНСХУ та коли через безконтрольність у фінансово-господарській діяльності ЛООНСХУ було втрачено спілчанський будинок №9 на пл. Міцкевича у м. Львові, а також заподіяно значної заборгованості по комунальних послугах, податках та енергоносіях у Салоні «Художник» і на Львівській Кераміко-скульптурній фабриці, через що НСХУ втратила частку майна і ледь не позбулася всієї частки нерухомості фабрики».

«Я проаналізувала Статут - нас всіх виключено незаконно, навіть з формальної точки зору. Зі статуту центрального НСХУ4.9.7. - виключення з членів Спілки здійснюється за рішенням Правління (Ради) за поданням територіальних організацій; 4.9.8. - виключення з членів Спілки можливе також за дії або вчинки (доведені та очевидні, підтверджені документально), які наносять шкоду Спілці або її членам. Ініціатором виключення може виступити будь-який виборний орган Спілки, який має доведені, підтверджені документально мотиви; Зі статуту ЛОО НСХУ 4.8 - причини виключення, 4.9 - рішення про виключення приймає правління ЛОО НСХУ, а затверджує НСХУ. Отож, питання, а правління ЛОО НСХУ приймало таке рішення, ні воно навпаки вирішило провести загальні збори і відсторонити Микиту!», - прокоментувала лист художниця Вікторія Ковальчук.

Історія конфлікту художників та голови ЛОО НСХУ Олега Микити триває давно. Він загострився в зв’язку із ситуацією довкола художніх майстерень у Стрийському парку.

За словами художників у 2011 році майстерні без відома самих художників з подачі голови ЛООНСХУ Олега Микити та за підтримки керівника Управління майном і матеріальними ресурсами НСХУ Володимира Зінченка були передані Ростиславу Оленчину (керуючому майном ЛООНСХУ. З того часу львівських скульпторів — членів Спілки, — різними шляхами намагалися виштовхнути з майстерень: відключали воду, електрику, обіцяли майстерні на фабриці, де не було умов для повноцінної роботи. Приводом до протесту художників стала смерть скульптора Володимира Чумака. У січні 2017 року голова Спілки Олег Микита довів до відома дружини скульптора, що роботи митця найближчим часом будуть вивезені з майстерні. Тривалий час невідомою є і доля приміщення магазину-салону «Художник» та інших приміщень, що належать спілці.

У лютому 2017 року митці знову підняли питання про майстерні та підприємства, які належать ЛОНСХУ. 24 лютого на зібранні правління спілки більшістю голосів було звільнено з посади голови ЛОНСХУ пана Олега Микиту, тимчасово виконуючим обов’язки голови було призначено Василя Заляско. Сам пан Олег Микита на роботі був відсутній.

Митці наголошують на тому, що причиною виключення стало лише те, що вони цікавились долею спілчанського майна. ZAXID.NET звернувся до художників із проханням докладно розповісти про ситуацію, що сталася у спілці, про що ми відразу поінформуємо читачів.

Джерело: zaxid.net

Схожі новини