Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тука: "Відключення електрики підштовхне окупований Донбас до Росії"

  • 25.04.2017, 19:46
  • 1 197

Відключення електропостачання лише підштовхне неконтрольовані території до інтеграції з Росією та не принесе користі Україні.

Про це заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука заявив Громадському.

«Це «відрізання» окупованого Донбасу», — зазначив він.

Тука також наголосив, що припинення постачання електроенергії на тимчасово окуповану територію він оцінює так само негативно, як і будь-які дії спрямовані на блокаду.

За словами заступника міністра, Попаснянський водоканал працює в штатному режимі. Під час відключення два населених пункти, які розташовані на підконтрольній Україні території — Трьохізбенка і Лопаскіне — були так само відключені.

«Я зв’язався з працівниками електромережі, вони вже працюють над тим, щоб зробити аварійне підключення. Вони пообіцяли, що до кінця дня це питання буде врегульоване», — зазначив він.

Тука додав, що забезпечення електроенергією окупованих територій Донбасу відбувається з Росії по існуючим гілкам, і потужностей цих мереж вистачає для задоволення потреб цивільного населення. Якщо будуть потреби в підключенні промислових підприємств, то потужностей не вистачить. Але зараз практично всі підприємства там стоять, тому про якусь катастрофу мова фактично йти не буде. З сьогоднішнього дня борги за електроенергію будуть накопичуватися не в України, а в Росії.

«Ситуація, м’яко кажучи, непроста. Єдиний аргумент, який сприймається нашими міжнародними друзями — величезні борги. На початку Міжнародний Червоний хрест пробував гасити ці борги, але коли наш міжнародники побачили про які обсяги йде мова, відмовилися брати на себе такі зобов’язання. Дискусії тривають, не можу сказати, що існує якась єдина позиція. В разі, якщо б відключили постачання питної води, ми б миттєво були б винними», — каже Тука.

Він додав, що з огляду на всі міжнародні угоди, які підписані і Україною, електроенергія не є компонентом гуманітарного спрямування на відміну від питної води і жодних наслідків, передбачених міжнародними угодами, не буде.

Джерело: hromadske.ua

Схожі новини