Передплата 2024 «Добрий господар»

Експертиза встановила, кому належить голос на записах щодо катастрофи MH17

  • 25.04.2017, 08:00
  • 1 983

Російська "Новая газета" провела розслідування і з'ясувала, що на записах звучить голос офіцера Сергія Дубинського, чиє ім'я раніше називав Bellingcat.

Голос організатора транспортування по території Донбасу комплексу "Бук", з якого був збитий літак рейсу MH17, належить російському офіцеру Сергію Дубинському. До відповідного висновку в своєму розслідуванні дійшла редакція "Нової газети".

Як відомо, міжнародна команда розслідувачів Bellingcat раніше оприлюднила доповідь, в якій говориться про те, що перевезення установки "Бук", з якої імовірно було збито літак рейсу MH17, здійснював відставний російський генерал-майор Сергій Дубинський відомий під псевдонімом "Хмурый".

Раніше також був опублікований запис телефонної розмови "Хмурого" про катастрофу MH17.

Під час підготовки матеріалу журналіст "Новой газеты" поговорив з Дубинським по телефону, а потім відправив зразки аудіозаписів експертам з аналізу мови з Інституту нейрології та фізіології Гетеборзького університету в Швеції.

Аналіз був проведений в лабораторії Voxalys (здійснює криміналістичні експертизи на замовлення прокуратури, поліції та судів Швеції) методом "сліпого тесту" - фахівці проаналізували виключно акустичні параметри на кшталт тону, частоти і тембру голосу.

Витративши 10 днів на дослідження, шведи підготували криміналістичний висновок, в якому повідомили, що записи мають невелику, але достатню для висновків кількість матеріалу.

"Таким чином, результати їхніх дослідження підтримують гіпотезу про те, що порівнювані голосові зразки належать одній і тій самій людині", - повідомляє "Новая газета".

Крім того, видання поспілкувалося з колишнім товаришем по службі Дубинського Сергієм Тиуновим, лідером самооборони Запоріжжя і ветераном бойових дій в Афганістані. Тиунов розповів про те, що особисто спілкувався з Дубинським після катастрофи МН17, коли приїжджав забирати з полону "ДНР" українських військових.

Газета цитує розмову двох чоловіків.

"Бачиш, як життя склалося, Сергію, - сказав "Хмурий". - В Афгані ми з тобою на одній стороні воювали, а зараз воюємо один проти одного. Ніяк не збагну, чому ти за хунту".

Тиунов згадує, що у відповідь не стримався: "Але пасажирський літак по-бандитськи збили ви!", - сказав він і відмітив, що по обличчю побачив, як це зачепило його співрозмовника.

Дубинський відповів: "Ти ж не вважаєш, що це я зробив [сам]?" А потім показав пальцем наверх: "Це ж зробили виродки з Москви!".

Пізніше, як розповів Тиунов, бойовики придумали легенду про те, що "Боїнг" нібито збив український льотчик на СУ.

Джерело: УТ

Схожі новини